Curtea de Argeș – un așezământ spiritual al neamului românesc

http://www.adielatravel.ro/statiuni-montane/curtea-de-arges-campulung-muscel_s42.html
Biserica Mânăstirii Curtea de Argeș, Sursa aici.

Municipiul Curtea de Argeș este situat în județul Argeș, în depresiunea râului Argeș, fiind înconjurat de muscelele și dealurile Munților Făgăraș. Datorită faptului că se află într-o zonă depresionară, orașul se bucură de o climă moderată, de-a lungul anului înregistrându-se temperaturi favorabile, cu veri însorite și ierni blânde.

Așezarea a fost atestată încă din perioada dacică. În urma unor investigații arheologice s-a descoperit că încă din anul 1200, aici au existat o bisericuță și o reședință voievodală, ceea ce denotă faptul că încă din secolul al XIII-lea reprezenta o puternică comunitate.

Legenda sune că Negru Vodă, venind din Făgăraș a pus bazele orașului în anul 1290. Inițial orașul s-a numit Argeș, ulerior numele de Cetatea de Argeș a început să fie folosită începând cu secolul al XVI-lea. În municipiul Curtea de Argeș se află două monumente istorice  vizitate anual de mii de turiști.

Mănăstirea Curtea de Argeș, cunoscută oficial și ca Biserica episcopală, este ctitoria lui Neagoe Basarab. Alcătuită dintr-o turlă înaltă și un naos larg, lăcașul acoperă mormintele regilor Carol I și Ferdinand I, alături de soțiile acestora. O binecunoscută legendă susține că în timpul domniei lui  Neagoe Basarab s-au pus bazele clădirii Mănăstirii Curtea de Argeș. Domnitorul l-a angajat pe meșteru Manole să construiască acest lăcaș de cult, însă tot ceea ce reușeau constructorii să ridice în timpul zilei, era dărâmat în timpul nopții de o forță ce mintea umană nu poate să o cuprindă.

Cuprins de disperarea că nu poate să finalizeze promisiunea luată față de domnitor, meșterul Manole are un vis în care i se artă un înger care îi spune că, pentru ca lăcașul să fie finalizat, trebuie să-și sacrifice soția, pe iubita lui Ana. A doua zi când Ana a venit să aducă mâncare muncitorilor, Manole și-a înfrânt dragostea față de consoarta sa și a zidit-o, iar astfel, Mănăstirea a putut să fie înălțată.


http://www.vebidoo.de/nicole+monastero
http://www.vebidoo.de/nicole+monastero

Un alt obiectiv care se bucură de numeroase vizite este Biserica Domnească, care se află în centrul orașului și datează din secolul al XIII-lea.  În 1352, Biserica a fost înlocuită cu o ctitorie a lui Basarab I, care dăinuie și în zilele noastre.  Arhitectura deosebită a bisericii o clasează printre principalele obiective în lista turiștilor.

Mihaela – Ștefania Puțeanu


Publicat

în

de către