Cum pun eu notele?

students.jpgIn primul rand trebuie sa stiti ca pun note de la 1 la 10. De asemenea, distributia notelor in acest interval respecta clopotul lui Gauss. Majoritatea subiectilor vor lua notele de mijloc, apoi, cu cat ne apropiem de nota maxima sau de nota minima, vor fi din ce in ce mai putini.

Nu pun nota 1 decat acelora care au copiat (de la un coleg, la examenele la care va las cu materiale pe banca, respectiv de la un coleg sau dintr-o carte/dintr-un curs/dintr-o fitzuica/din orice material). Tot nota 1 o au si studentii care nu se prezinta la una din probe (acolo unde examenul e prevazut cu mai mult de o proba.)

Asadar, in general pun note de la 2 la 10. Note de 2 primesc studentii care sfideaza cursul, laboratorul, pe profesori, pe ceilalti colegi, prin atitudinea lor: nu vin la scoala sau vin si deranjeaza si, in plus, nu sunt pregatiti deloc.

Nota 3 o primesc mai multi studenti. Sunt studentii care au invatat, dar degeaba. Nu s-a prins nimic de ei. De multe ori acestia nu au avut o atitudine favorabila invatatului, scolii, vin doar la examene si atunci nepregatiti.

Nota 4 o primesc si mai multi studenti. Acestia, spre deosebire de cei care primesc notele 2 sau 3, au fost cuminti, seriosi, au venit pe la scoala, dar… fara rezultat. Nu au alocat suficient timp studiului individual.

Multi studenti primesc notele de mijloc 5 si 6. De fapt, majoritatea se vor situa aici, conform curbei lui Gauss. Acesti studenti au, in general, o atitudine pozitiva fata de scoala si invatatura, asociaza scoala cu reusita in viata lor, cel putin intr-un plan. Cam 40% din note sunt note de 5 si 6.

Daca un student ia nota 7 (in general sunt cam 20% note de 7), atunci acesta este in mod cert un student cu potential, un student serios, constiincios, dar cu unele lipsuri. Lipsurile se pot datora lipsei de experienta, de pilda faptului ca nu a mai studiat informatica inainte. Totusi, studentii de nota 7 sunt studenti foarte buni. Pe de alta parte, multi dintre studenii cu experienta pot „cadea” la nota 7 din cauza superficialitatii cu care trateaza materia, studiul etc. Ei se bazeaza doar pe ce au invatat in liceu sau in anii anteriori.

Studentii de nota 8 sunt, in general, foarte constiinciosi. Ei sunt si foarte destepti, bine pregatiti, cu mare potential, dar fac greseli elementare, ceea ce ii depuncteaza. Fie nu sunt atenti, fie nu se concentreaza suficient, fie intervin alte motive.

Studentii de 9 si 10 sunt cei mai buni. Diferenta intre studentii de 9 si cei de 10 este destul de mare. Cei de 9 sunt studentii foarte buni, care nu se pot compara cu altii din alte centre universitare mai mari, pe cand studentii de 10 se pot compara cu aceia din alte centre universitare mai mari. Studentii de 10 au sanse mari sa termine ca sefi de promotie, sa primeasca o bursa Erasmus sau sa-si gaseasca un job bine platit, serios, imediat ce termina facultatea.

De multe ori, insa, numarul de note de 10 este mic (intre 1 si 3 pentru maxim 60 studenti, respectiv 1-5 pentru maxim 150 studenti).

Ma consider un profesor intelegator, exigent si prietenos.

Bogdan Pătruț


Publicat

în

,

de către