Clădirile vechi ale Romanului, comori arhitecturale ale României. Printre ele se numără Casa Celibidache și Casa Ioachim

Orașul Roman are câteva clădiri de referință națională, acestea fiind trecute, de altfel, pe lista monumentelor istorice şi de arhitectură din judeţul Neamţ. Unele dintre acestea au fost lăsate în paragină ani de zile din cauza legislației care nu permite reabilitarea lor sau a lipsei de finanțare.

Casa Celibidache

Casa Celibidache (Casa Vornicului Done) a fost retrocedată moștenitorilor fostului mare compozitor după 1990. Aceștia plănuiseră inițial să o reabiliteze și să deschidă acolo un muzeu dedicat celebrului compozitor și dirijor. După o estimare a costurilor, moștenitorii și-au dat seama că nu pot suporta costurile și au cedat clădirea în favoarea Primăriei din Roman.

Casa Celibidache FOTO www.ziarulderoman.ro

Municipalitatea s-a lovit de aceeași problemă a finanțării, costurile ridicându-se la câteva milioane de lei. În 2019, clădirea a fost introdusă pe lista de proiecte de la Compania Națională de Investiții (CNI), care a aprobat documentația pentru finanțarea lucrărilor de modernizare. Casa Celibidache va fi inclusă, ulterior, în circuitul muzeal județean, imobilul urmând să fie dotat corespunzător pentru a pune în valoare viața celebrului dirijor și compozitor Sergiu Celibidache.

Clădirile bisericilor armeană şi ortodoxă

Lipsa fondurilor necesari reabilitării a afectat și clădirile bisericilor armeană și ortodoxă. Prima a intrat în proprietatea Arhiepiscopiei Armene din Bucureşti, iar o vreme a funcționat acolo și Clubul Copiilor şi Elevilor. Clădirea se află într-o stare avansată de degradare, iar propunerile făcute de autorităţile locale de la Roman nu au fost acceptate la acel moment de Arhiepiscopia Armeană din Bucureşti.

În schimb, Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului și-a anunțat intenția de a demara lucrările de restaurare a Spitalului Vechi din Roman. Proprietate a Parohiei „Precista Mare”, din 2011, vechea clădire a spitalului, un simbol al oraşului Roman, ridicată în stil neoclasic romantic, pe două nivele, cu firide şi mici turnulețe crenelate, se află, de asemenea, într-o avansată stare de degradare.

Casa Ioachim

Casa Ioachim a fost salvată de la ruină. Lucrările de renovare au început în 2012 şi au fost finalizate în 2015. Clădirea în care funcţionează Biblioteca Municipală „George Radu Melidon” se află în patrimoniul Primăriei Roman din 1900. Reparațiile făcute după cutremurele din 1977 şi 1986 au fost superficiale, de aceea s-a impus un proiect amplu de restaurare a clădirii. Proiectul de reabilitare a început în 2012 şi s-a finalizat în 2015.

Casa Ioachim FOTO www.ziarulderoman.ro

Casa «Vasile Ioachim» a primit această denumire de la numele primului proprietar care a adus meșteri francezi pentru a o construi. În nișele de pe fațadă vestică se află statui din teracotă, foarte bine păstrate, care reprezintă zeiţa frumuseţii și cea a abundenţei. Cel mai spectaculos element al arhitecturii îl reprezintă holul de la intrare cu multiple elemente decorative și valoroase picturi în ulei. Negustorul Vasile Ioachim a adus meşteri francezi pentru a o construi în stilul specific arhitecturii clasice franceze. Unicat în Moldova este turnul de influență florentină.

Corpul B al Colegiului Naţional „Roman-Vodă

Corpul B al Colegiului Naţional „Roman-Vodă” a intrat în reabilitare după ce intemperiile și cutremurele i-au accentuat starea de degradare.

Corpul B al Colegiului Naţional „Roman-Vodă”  FOTO www.ziarulderoman.ro

Lucrările de reabilitare au început în 2009, fiind oprite un an mai târziu, din lipsă de fonduri. Lucrările de reabilitare au fost încheiate în 2015. Clădirea are o valoare istorică şi arhitecturală deosebită, fiind construită la cererea prințeselor Maria Sturza și Ecaterina Cantacuzino.