Cetatea de Scaun a Sucevei – o bijuterie culturală în nordul Moldovei

imagesTrecutul poporului român reprezintă un adevărat tezaur spiritual pe care ar trebui să-l valorificăm și să nu-l lăsăm pieirii în negura timpurilor. Legende, cântece, portul popular, lăcașuri de cult, cetăți, muzee, toate păstrează peisajul pitoresc al vremurilor de demult.

Undeva în Nordul Moldovei, în regiunea Bucovinei este situată Suceava. Cum e bine cunoscut faptul că Suceava se numără printre cele mai vechi așezăminte din România, mii de turiști poposesc anual pe meleagurile sucevene. Aici, în creierul țării, veghează falnica Cetate de Scaun a Sucevei. Cetatea medievală este atestată documentar pentru prima dată în anul 1388, susținându-se că domnitorul Petru I a fost cel care a ridicat zidurile cetății. De-a lungul timpului, mari domnitori au contribuit la consolidarea  și menținerea ei, întrucât cetatea este așezată strategic, într-un loc în care toată panorama Sucevei poate fi văzută.

Ștefan cel Mare este cel care a transformat cetatea într-o adevărată fortăreață de luptă, nu puține fiind victoriile împotriva inamicilor obținute aici. Intrarea în cetate presupunea patru mari încercări : șanțul de apărare, podul de acces, zidul de apărare în exterior şi capcana denumită cursa de șoareci. Cele patru construcții exterioare ale cetății alcătuiesc sistemul defensiv datorită căruia pătrunderea în interiorul cetății a fost imposibilă în timpul multor bătălii.

În prezent interiorul cetății, asemenea Cetății Neamț ,a fost restaurat și deschis vizitatorilor. Astfel, cei care ajung la Cetatea de Scaun a Sucevei au privilegiul de a pătrunde în epoca medievală, de a observa frânturi de istorie. Cetatea este compusă din câteva încăperi destinate străjerilor, apartamentele domnești (unde locuia domnitorul și familia acestuia, în perioada în care erau la cetate), paraclisul, camera de provizii, pivnița, dar și temnița.

După domnia lui Ștefan cel Mare a urmat o perioadă de decădere a cetății ajungându-se într-un final,ca în locul palatului domnesc să se mai observe doar niște ruine. Abia odată cu începutul secolului al XX-lea s-a început restaurarea Cetății de Scaun. Încetul cu încetul cetatea a fost reconstruită în tiparul medieval, astăzi fiind un puternic punct de atracție turistică, dar și un loc în care nenumărate expoziții dau culoare zidurilor periodic.

Mihaela – Ștefania Puțeanu


Posted

in

, ,

by