Cei trei pași de bază pentru învățarea limbajelor de programare

Nu puțini sunt cei care renunță la învățarea programării pentru că li se pare un proces mult prea greu și complicat. Acest lucru se întâmplă pentru că cei în cauză nu au urmat câțiva pași simpli, dar esențiali în procesul de învățare.

Este vorba despre punerea corectă a bazelor teoretice ale progrămării. Un limbaj de programare conține litere (sau instrucțiunile elementare ale unui PC), cuvinte (unde te folosești de instrucțiuni pentru a forma/scrie programe), precum și sintagme sau chiar fraze întregi (unde combini programele scrise pentru a forma alte programe cu funcții complexe). Dacă unul dintre aceste elemente este învățat greșit, nu se va ajunge, evident, la niciun rezultat.

Un alt pas important este învățarea serioasă a limbajului de programare (Java, C++, HTML) pe care persoana în cauză și l-a ales. Superficialitatea în abordarea limbajului de programare va conduce la rezultate pe măsură. Timpul și atenția pe care le veți dedica învățării se vor reflecta proporțional în rezultatele pe care le veți obține.

Ultimul pas, esențial de altfel în orice domeniu, este exercițiul. Numai prin practică vă puteți descoperi punctele slabe și le puteți corecta. Asta înseamnă să exersați programarea oricât de mult puteți pentru că nu va fi cu siguranță timp pierdut. Tratați procesul ca pe o învățare prin joacă și veți ajunge mai departe de cât v-ați fi putut închipui.

Aveți două opțiuni prin care puteți învăța programare. O puteți face singuri sau ghidați de specialiști în domeniu. Deși învățarea pe cont propriu are avantajele ei, unul dintre ele fiind faptul că veți deveni autodidact, este recomandat să apelați la profesioniști pentru că veți reduce mult, probabil cu luni sau ani de zile, perioada deprinderii limbajelor de programare care vă interesează.