Nu este suficient să fiți pasionați de informatică pentru a învăța programare. Există câțiva pași pe este recomandat să îi parcurgeți pentru a putea spune cu adevărat că ați devenit programator IT.
Nu citiți doar codul
Cel puțin în primii ani de studiu este necesar nu numai să preluați codul cu copy, ci să și înțelegeți cum funcționează acesta. Cea mai facilă cale pentru a face asta este să puneți în practică un proiect propriu, care vă va permite să îl folosiți în cel mai eficient mod.
Nu neglijați principiile de bază ale programării
Mulți învățăcei trec cu superficialitate peste principiile fundamentale ale programării, considerând că sunt prea ușoare. Cert este că dacă nu vă acordați timp pentru a înțelege aceste principii, vă veți împotmoli mai târziu, când se trece la noțiuni complicate de programare.
Gândiți, nu copiați
Cea mai eficientă cale de a reține limbajele de programare este să le învățați în stilul clasic, adică cu un creion și o foaie de hârtie în față. Pare o metodă învechită, dar ea vă asigură înțelegerea informațiilor, astfel încât să realizați greșelile pe care le faceți și să le corectați.
Teoria nu trebuie confundată cu practica
Dacă ați deprins anumite noțiuni teoretice despre programare, nu înseamnă că știți cum se face asta. Este recomandat ca imediat după ce învățați ceva, să puneți în practică. Scrieți un cod sau lucrați la un program informatic, astfel încât să fiți siguri că ați înțeles corect informațiile.
Folosiți ”debuggerul”
În limbaj comun i se mai spune și depanatorul de probleme și el vă va ajuta să găsiți eroarea în codul pe care l-ați scris. La început va merge mai greu, dar pe măsură ce vă veți obișnui cu această unealtă, veți reuși să identificați mai repede problemele și să le înțelegeți, astfel încât să nu le mai repetați pe viitor.
Nu grăbiți lucrurile
Nu va fi deloc ușor să învațați programare. Mulți tineri se descurajează după primele eșecuri și renunță. Perseverența este un atu al fiecărui programator de succes, alături de răbdare și atenția la detalii.
Cereți ajutor atunci când aveți nevoie
Nu odată vi s-a întâmplat să vă împotmoliți în anumite noțiuni sau să nu găsiți soluții la crearea unui program. Ideal este să identificați singur rezolvarea la problemă, mai ales că puteți căuta răspunsuri pe internet sau în cărți de specialitate, dar dacă nu reușiți asta, este indicat să apelați la ajutorul unor profesioniști care să vă ghideze, astfel încât să știți pe viitor cum să vă descurcați.