Doi români speciali sunt... italieni - Revista EduSoft

Doi români speciali sunt… italieni

eu si stE o zi oarecare, ce decurge banal, dar nu plictisitor, căci, fără vreun motiv anume, se joacă în atmosferă o energie pozitivă. Vremea încruntată din ultimul timp pusese măști posace pe chipul tuturor. Dar iată, soarele s-a deșteptat din hibernare, și-a apărut pe cer ca un copil buimac, care cere mâncare. Uite-așa băteau razele-n geam, ca un prichindel pus pe șotii, ce te orbește cu lumina de la lanternă, făcându-ne pe noi, bieții posaci, să intrăm în jocul lor vesel, dezmorțindu-ne gândurile.

De după fereastră îmi bătea în ochi soarele, iar de după ușă îmi bătea în ureche o aglomerare de voci, din care se deslușeau tot mai clar râsete. Și deodată, biroul solitar se umplu de oaspeți voioși! Doi domni necunoscuți pășiseră cu familiaritate pragul, oprindu-și privirea în zâmbetul meu curios. Aveam să cunosc unii dintre cei mai speciali români: doi italieni!

Pesemne că vestita frumusețe a româncelor nu i-a cruțat nici pe ei, ci i-a făcut protagoniștii unui fel de „Ia-ți, mireasă, ziua bună/ De la”… propria țară! Urmându-și alesele inimii până la Bacău, fiii adoptivi ai patriei noastre învață zi de zi să fie români, aflându-se în toiul aventurii lor.

gianluca
Gianluca Ceriani explicându-mi despre limbajul corpului

Gianluca Ceriani, student la Facultatea de Informatică a Universității „Vasile Alecsandri” din Bacău, e pus pe treburi serioase, canalizându-și fortele în direcția carierei. Își știe prioritățile și îi dă locul cuvenit studiului, acesta fiind motorul care i-a pus în mișcare plecarea de acasă. Deși se află în orașul natal al soției, familia își are căminul permanent în Italia, iar șederea sa aici este una temporară. „Cum oare?!”, mi-am zis, întrebându-mă ce l-a putut determina să plece de lângă ai lui, alegând o facultate din țara noastră. Iar răspunsul m-a făcut să cred că străinii văd realitatea cu fundu-n sus. Gianluca apreciază ceea ce noi disprețuim mai mult: învățământul românesc! Nicio grijă, vine și explicația… Studentul nostru se referea strict la Universitatea „Vasile Alecsandri”, care este una mai mică, prezentând unele avantaje. Profesorii cunosc fiecare student în parte, oferindu-i atenția necesară, în funcție de nevoile lui. Acest lucru determină o implicare mai serioasă de ambele părți, totul rezultând în performanțe deosebite. Și deoarece studiile arată că europenii preferă IT-știi români, datorită organizării și cunoștințelor la nivel înalt pe care le au, Gianluca a decis să pornească la sigur.

Având, pe lângă pasiunea pentru informatică, și o deosebită inteligență lingvistică, limba română, cu care era deja familiarizat datorită soției lui, nu a reprezentat o problemă. Un italian care știe a vorbi românește și înțelege limba franceză – iată rețeta unei noi performanțe: învățarea limbii spaniole în doar câteva zile! Gianluca povestește că o vacanță în America latină a fost tot ce-a avut nevoie pentru a mai adăuga niște cunoștințe lingvistice în palmares. Iată, așadar, un om talentat și ambițios, care își pune cu seriozitate bazele viitorului!

stefano
Stefano Mascherpa, cu gandul la afaceri și studiu

De cealaltă parte a biroului, făcându-și de lucru la calculator, spărgea gheața seriozității cu raze de relaxare Stefano Mascherpa. Deși din același aluat de pizza… vreau sa zic, de aceeași naționalitate, Gianluca și Stefano, stând așa, în părți opuse ale încăperii, păreau două elemente diferite de feng shui. Din colțul carierei și al seriozității, am trecut la colțul prosperității și entuziasmului, ca să aflăm povestea de viață a unui om cu zâmbet senin și binevoitor, pe chipul căruia se citea că „La vita e bella”.

Vrăjit mai întâi de frumusețea celei care urma să-i devină soție, Stefano a venit în România să petreacă o vacanță. Dar vrăjit mai apoi de potențialul pentru investiții al țării noastre, acesta s-a întors aici să-și petreacă întreaga viață. Italia l-a găzduit mulți ani și va rămâne pentru totdeauna „acasă”, însă comorile sufletului său sălășluiesc pe pământ românesc, făcându-l să privească cu entuziasm înainte. Având experiența unui job anterior, stresant și anost, Stefano și-a pornit o afacere plăcută, la baza căreia stă amintirea mamei sale. Fiind coafeză, aceasta i-a transmis fiului ei, mai mult sau mai puțin intenționat, cunoștințele despre meseria sa. Găsind în muncă satisfacții sufletești, Stefano a pus în România bazele unei firme de produse italienești pentru păr, ducând „tradiția” mai departe. Iubirea pentru soția sa româncă l-a recompensat cu o fetiță, iar spiritul său inovator i-a adus echilibrul financiar. Și-a dorit întotdeauna să urmeze o facultate, lucru care i-a fost imposibil înainte, dar acum este student la Facultatea de Marketing a Universității „Vasile Alecsandri”, împlinindu-și pe pământ românesc și cel din urmă vis. Deși la început nu cunoștea limba, iar fiecare întâlnire cu prietenii soției însemna să stea la colțul izolării din cauza cuvintelor necunoscute, astăzi Stefano Mascherpa este un băcăuan cu acte în regulă, bucurându-se de prieteni, de o familie frumoasă și de o afacere cu traiectorii ascendente.

Oameni frumoși, cu gândire pozitivă și cu poftă de viață. Acesta este spiritul de care orice țară are nevoie, iar Italia, casa multor români care au emigrat acolo, ne-a dăruit, se pare, și nouă, pe fiii ei, spre a împăciui două nații latine.

Gabriela Tăbăcaru