Cazanele Dunării, una dintre cele mai spectaculoase zone din Europa. Frumusețea peisajelor este răpitoare

Fluviul Dunărea este mărginit de pereți verticali, stâncoși în zona Cazanelor, adâncimile maxime fiind de circa 75 de metri. În sectorul Cazanelor, viteza de scurgere a apei depășește 5 metri/secundă. Cazanele Mari au o lungime de aproximativ 4 kilometri, încadrându-se între masivele Ciucarul Mare (pe teritoriul României) și Veliki Strbac (Serbia).

La baza peretelui de calcar ce flanchează această porțiune a Cazanelor Mari există două cavități: peșterile Gura Ponicovei și Veterani. Cazanele Mici se întind pe o lungime de aproximativ 3 kilometri, fiind poziționate între masivele Ciucarul Mic (România) și Mali Strbac (Serbia).

Chipul lui Decebal, mai înalt de trei ori decât Colosul din Rodos

Cazanele Dunării și masivele Ciucarul Mare  și Ciucarul Mic fac parte din Parcul Natural Porțile de Fier. Aproape de golful Mraconia, între localitățile Elsenița și Dubova, la circa 18 kilometri de Orșova, se poate observa, săpat în stâncă, chipul lui Decebal, statuia având dimensiunile de 55 metri-înălțime și 25 de metri-lățime.

FOTO blog.travelminit.ro

Statuia este de trei ori mai înaltă decât Colosul din Rodos, dar cu șase metri mai mică decât Statuia Libertăţii din New York. Ideea construirii acestei statui i-a aparţinut omului de afaceri român Iosif Constantin Drăgan şi a durat 10 ani (1994-2004) pentru ca cei 12 sculptori-alpiniști să o termine, realizarea ei costându-l pe Drăgan, în final, peste un milion de dolari. Executarea acestei lucrări s-a desfășurat sub conducerea sculptorului orșovean Florin Cotarcea, aceasta realizându-se în ciuda pericolului reprezentat de înălţimi, căldură şi vipere.

Tabula Traiana, mesajul împăratului Traian care dăinuie de 2.000 de ani

În zonă se găsește și Tabula Traiana, monument ridicat în timpul împăratului roman Traian pentru a marca marșul triumfal al trupelor imperiale romane spre Dacia și a comemora victoriile Imperiului Roman asupra regatului dac în anul 105 d.h. Monumentul, cu o lungime de 4 metri și o înălțime de 1,75 de metri, se află pe malul sârbesc, la ieșirea din Cazanele Mici, nu departe de statuia lui Decebal.  Tabula este fixată în piatră, iar pe ea sunt reprezentați doi delfini plutind și un vultur pe cer.

Mesajul inscripționat în piatră este  ”Împăratul Caesar, fiul divinului Nerva, Nerva Traianus Augustus Germanicus, preot suprem investit cu puterea de tribun a IV-a oară, părinte al patriei, consul a III-a oară, spărgând munții a durat drum de-a lungul fluviului.”

FOTO www.directbooking.ro

Turiștii care vizitează Cazanele pot vedea și ruinele cetății Trikule, care se află la aproximativ 5 kilometri în aval de localitatea Șvinița. Cetatea a fost construită în secolul al XV-lea pentru a opri expansiunea otomană, iar din aceasta se mai pot observa doar două turnuri după ce zona a fost inundată pentru amenajarea lacului de acumulare Porțile de Fier 1.

Nu trebuie ratată vizitarea Grotei Veterani, cunoscută din timpuri străvechi și despre care se spune că era consacrată de daci drept sanctuar al zeului Zamolxis, iar la aproximativ 500 de metri în amonte ajungem la gura Peșterii Ponicova, compusă dintr-o serie de galerii care comunică între ele  și care sunt situate pe două etaje.

Ștefan Domnițeanu