Castelul Bran – perla Transilvaniei învăluită în mit și istorie

bran-castle-312918_1280
Castelul Bran

Învăluit în mit și istorie, Castelul Bran continuă să furnizeze lumii povești extraordinare despre Contele Dracula.

Situat între Munții Bucegi și Piatra Craiului, Castelul Bran, acest copil cuminte crescut în feșele munților, uimește prin peisaje mirifice.

În fața porților sale mărețe se deschide o panoramă ce te rupe de realitatea acestor vremuri, căci după porțile sale stau sute de ani de istorie.

Misterioasa poveste a acestui castel începe să se scrie încă din anul 1377, atunci când Ludovic I d’Anjou emite actul prin care brașovenii primeau acordul de a construi Cetatea  „cu munca și cheltuiala lor proprie”. Cetatea Bran urma să fie o fortificație de piatră edificată pe o întăritură de graniță mai veche, probabil din lemn, ce se presupune că ar fi fost ridicată de cavalerii teutoni între anii 1211- 1225. În schimbul acestui acord, regele confirmă subordonarea a 13 localități față de Cetate.

În anul 1388 se încheie construcția castelului. Acesta este ridicat pe stânca abruptă dintre Măgura şi Dealul Cetăţii şi dispune de o vedere excepțională spre dealurile învecinate, spre valea Moeciu şi Ţara Bârsei.

Mai târziu, în 1407, Sigismund de Luxemburg dă castelul ca feudă aliatului său, domnitorului Țării Românești, Mircea cel Bătrân, pentru a se putea retrage aici în caz de atac al turcilor.

După încetarea din viață a voievodului, instabilitatea politică din Țara Românească îl determină pe Sigismund să preia castelul și să-l încredinţeze Principilor Transilvaniei, ca în anul 1427, Castelul Bran să treacă din proprietatea scaunului Brașovului în cea a Coroanei Ungariei, care a finanțat lucrările de fortificare și de extindere.

La începutul anului 1459, în timpul celei de-a doua domnii a lui Vlad Țepeș (1456 – 1462), armata sa trece prin Bran și atacă Braşovul pentru a rezolva un conflict dintre domnitorul Ţării Româneşti şi saşii care cereau taxe vamale tot mai mari şi îl susţineau pe oponentul său la tron. Atunci, Vlad Ţepeş arde suburbiile oraşului şi omoară sute de saşi, provocând comunitatea săsească să se răzbune şi să-l zugrăvească în cronici ulterioare drept un tiran extrem de sângeros.

De aici se nasc îngrozitoarele și oripilantele povești despre presupusul vampir, Vlad Țepeș, a cărui nume a semănat teroare în întreaga lume odată cu apariția romanului „Dracula” al lui Bram Stoker.

Contele Dracula, personajul romanului cu acelaşi nume scris de irlandezul Bram Stoker, este un conte transilvănean, stăpân al unui castel ridicat undeva pe vârf de stâncă înaltă, de unde străjuiește valea râului şerpuind prin Principatul Transilvaniei.

El este adesea confundat cu Vlad Tepeş, prinţul valah, domn peste castelul, azi ruină, din Principatul Valahia.

Cum Castelul Bran este singurul din Transilvania care corespunde descrierii lui Bram Stoker, lumea întreagă se referă la el ca fiind Castelul lui Dracula, căci numele lui derivă din porecla dată lui Vlad Ţepeş, domnitor al Ţării Româneşti între 1456-1462.

Mai ales că în anul 1467, din motive politice istoricii vremii îl descriu ca un despot nemilos şi însetat de sânge.

Acest mit continuă să atragă în aceste locuri mii de turiști intrigați să cutreiere potecile din interiorul și împrejurimea castelului, unde înspăimântătorul Dracula și-a dus veacul.

Totuși, Castelul Bran reprezintă o perlă fără de preț a Brașovului, nu doar din perspectiva mitului înfiorător.

De aceste locuri a fost fermecată și Regina Maria, căreia consiliul Orășenesc Brașov i-a donat castelul în 1920, în semn de recunoștință față de contribuția sa la înfăptuirea Marii Uniri, ca mai târziu, în 1938, castelul să fie moștenit de către fiica sa preferată, principesa Ileana.

Tocmai după 1948, Castelul Bran a fost naționalizat și a intrat în proprietatea statului român. Din 1956 și-a deschis porțile ca muzeu de istorie și artă feudală, apoi o perioadă s-au făcut lucrări de restaurare, iar din 1993, Castelul reintră în circuitul turistic.

De atunci, Castelul Bran își așteaptă cu brațele deschise vizitatorii cărora le spune fabuloasa poveste. O poveste ce încântă, fascinează și intrigă.

Cristina Morari

 


Publicat

în

,

de către