Carl Friedrich Gauss – unul dintre cei mai mari oameni de știință germani

GaussCarl Friedrich Gauss s-a născut la data de 30 Aprilie 1777, în orașul Brarunschweig și a decedat la data de 23 februarie 1855 în Gottingen. El a fost matematician, fizician și astronom german, celebru pentru sistemul de unități care-i poartă numele, lucrările despre integrale multiple și magnetism.

Matematicianul a fost nevoit să învețe singur calculul algebric deoarece părinții săi erau foarte săraci și nu aveau posibilitatea de a se ocupa de educația lui. Micul geniu cunoștea la vârsta de 10 ani probleme de analiză superioară. Stăpânea latină și greacă, dar și limbile moderne, ca engleza, franceza, italiana, spaniola sau rusa. Lui Gauss îi datorăm metoda construirii unui poligon cu 17 laturi folosind numai rigla și compasul. Aceasta a fost considerat cel mai mare avans în acest domeniu, de la matematica Greciei antice. Gauss a revoluționat studiul funcţiilor de variabilă complexă și a adus rezultate deosebite în geometrie şi în convergenţa seriilor. De asemenea, el a demonstrat teorema fundamentală a algebrei.

Treptat, Gauss devine din ce în ce mai interesat de geodezie, astfel încât în anul 1882 câștigă Premiul Universității din Copenhaga, pentru studiile sale în această știință. Carl Friedrich Gauss a fost membru al Societății de Știință (1825) și al Academiei de Științe din Paris.

Carl Friedrich Gauss a scris 404 lucrări, însă a publicat doar 178. Lucrările sale sunt din mai multe domenii, precum matematică și fizică, dar și geodezie sau astronomie. Gauss era o persoană solitară, el își prezenta ideile sale științifice doar atunci când era sigur de demonstrația lui. Este considerat unul dintre cei mai mari oameni de știință germani.

Maria Elisei


Publicat

în

,

de către