Atunci când soarele toropește orice boare de vânt, mulți sunt cei care se gândesc la o escapadă de sub tutela astrului ceresc. De multe ori se întâmplă ca incertitudinea să pună stăpânire pe deciziile noastre în legătură cu planurile de vacanță. Dacă, totuși, iubești soarele și ești în căutarea unei oaze de răcoare și de liniște, poț alege ca destinație Cap Kaliakra.
Situat pe malul bulgăresc, Capul Kaliakra este o încântare a simțului vizual. Locația face parte din categoria celor mai frumoase monumente naturale din estul Europei. Reprezintă o porțiune calcaroasă, înaltă, care înaintează impunător în valurile Mării Negre. Pe acestă fâșie stâncoasă încă se mai găsesc urmele cetății geților, Tirizis, denumire provenită de la Tirizi, un neam getic. Cetatea este străjuită de o rezervație naturală care găzduiește specii rare de pești și păsări. Situată în partea de nord a Cadrilaterului, teritoriul de doar 2 km a făcut parte, un sfert de veac, din județul Caliacra, România, însă în 1940 aceasta a fost obligată să restituie Bulgariei regiunea.
În apropierea zonei Cap Kaliakra sunt situate stațiunile Balcic și Cavarna, zone cu un puternic potențial turistic.
Cum de fiecare dată când vine vorba despre un monument înrădăcinat într-un trecut îndepărtat, se nasc o multitudine de legende și povestiri cu privire la acel obiectiv, nici Capul Kaliakra nu a putut fi ignorat. Astfel, o vorbă ancestrală spune că în încercarea de a scăpa de asupririle otomane, 40 de femei și-au împletit podoabele capilare între ele și s-au aruncat în volbura mării. O altă legendă spune că sfântul Nicolae încercând să scape de urmăritorii otomani și-a îndreptat pașii pe aceste meleaguri, iar Dumnezeu pentru a-l ajuta, lungea pământul de sub picioarele sfântului. Astfel, s-a format Capul Kaliakra, care prin traducere înseamnă bună adăpostire.
Cu fiecare drumeț care poposește în această regiune se nasc tot mai multe mituri, care izvorăsc din priveliștile edenice pe care le conferă zona.
Mihaela – Ștefania Puțeanu