Când fiordurile întâlnesc Mediterana – Golful Kotor

Credem adesea că pentru a vedea locuri uimitoare este nevoie să parcurgem sute sau poate chiar mii de kilometri, ceea ce nu e neapărat greșit. Însă, câteodată, minunile se află în jurul nostru, așteptând să fie descoperite. Dincolo de centre turistice care și-au dezvoltat în timp caracterul de destinații menite să ofere vizitatorilor o experiență completă și modernă, există și acele locuri care își păstrează farmecul și oferă celor care ajung acolo o lecție de istorie, făcând legătura între epoci. Un astfel de loc este și Golful Kotor – minunea până ieri nedescoperită a Muntenegrului.

O călătorie în Golful Kotor oferă turiștilor șansa de a păși pe meleaguri locuite încă din Antichitate. De altfel, întreaga zonă a golfului este inclusă în patrimoniul mondial UNESCO. Orașele medievale Kotor, Risan, Tivat și Perast sunt locuri de o frumusețe specială, ele aflându-se la granița dintre culturi și fiind influenţate de mai multe stiluri arhitectonice.

Panorama Golfului Kotor

Cel mai frumos, însă este orașul care a preluat denumirea Golfului. Deși de la depărtare. Kotor pare un oraș obișnuit de coastă, apropiindu-te, poți vedea rețeaua de ziduri de apărare construite de venețieni pentru a-l proteja de invadatori. Zidurile de piatră, lungi de patru kilometri, se întind până pe dealul orașului și pot fi urcate de turiștii care vor să vadă o privelişte panoramică asupra întregului golf. În interiorul zidurilor de apărare se află ascuns un splendid oraș medieval, cu străduțe înguste și pavate.

Orașul Kotor – vedere de ansamblu.

Străzile labirintice ale orașului te fac să te pierzi uneori, însă tocmai în acest fapt stă tot farmecul locului: nu știi niciodată peste ce vei da la capătul unei străzi, va fi o biserică în stil venețian, o piață plină de culori sau o serie de trepte care te poartă către noi aventuri necunoscute? În ultima vreme, Kotor a devenit extrem de vizitat de turiști, însă chiar și-așa, orașul tot mai oferă o atmosferă plăcută, destinsă și e aproape sigur că una din micuțele cafenele de aici îți poate oferi un moment de liniște.

Perast a fost în zilele lui de glorie un loc unde trăiau marii negustori venețieni. Aceștia au construit aici case fastuoase care aveau vedere către mare. De aceea, Perast aduce foarte mult cu o Veneție în miniatură prin bisericile și casele construite în cel mai pur stil italian. Ca în oricare alt loc din lume, timpul a afectat vizibil clădirile din Perast care au început să se degradeze. Întreaga comunitate numără mai puțin de 360 de suflete, însă, privind orașul în ansamblu, încă mai vezi definiția bunului gust și simți parcă atmosfera care era aici pe vremea când Perast era centrul comerțului.

Perast

În apropiere de Perast se află două insule St. George și Doamna de pe stânci. Dintre acestea, cea de-a doua este specială, fiind o insulă creată de oameni. Legenda spune că niște marinari au văzut pe o stâncă imaginea Fecioarei Maria. Considerând că acest lucru le va aduce noroc, la plecarea din golf, oamenii aruncau o piatră pe platoul unde se afla stânca. Curând s-a format o insulă și o biserică a fost construită pe ea. Obiceiul de a arunca pietre s-a păstrat – o dată pe an, locuitorii, în cadrul unui festival, adaugă pietre la fundația insulei.

Chiar și orășelele mai mici de-a lungul golfului oferă lucruri speciale de văzut ca o metaforă pentru faptul că și locuri precum Muntenegru departe de a fi atracții de notorietate precum Paris sau Grecia, reușesc că încânte prin faptul că spun o poveste și că oferă turiștilor șansa de a lua parte și de a scrie în continuare istoria locului.

Ștefana Bostan