Budapesta – istoria unui neam

Budapesta, capitala Ungariei, se află situată pe ambele maluri ale Dunării, având aproximativ 1,7 milioane locuitori. Orașul se întinde pe o suprafață de aproximativ 525 km2 . Aspectul geografic este unul opozițional, împărțit în două de fluviul dunărean, prezentând pe partea stângă câmpia Pestei, iar pe partea dreaptă sunt înfățișați munți și dealuri. În partea de est se află Pesta, care ocupă două treimi din suprafața teritorială a capitalei și reprezintă nucleul administrativ, comercial și industrial, iar în vest se află Buda, care ocupă doar o treime și reprezintă zona mai liniștită a capitalei. În perimetrul budapestan al Dunării întâlnim 3 insule cu o puternică importanță istorică: Insula Csepel, Insula Margareta, Insula Obudei.

Budapest_panorama_2

Aflat într-o zonă temperată, în regiune se înregistrează o temperatură medie anuală de 110C. Datorită Munților Carpați și Munților Transdanubieni, nu sunt înregistrate vânturi, iar acest aspect amplifică apariția ceții în timpul anotimpului de toamnă.

Cele două orașe au fost fondate de celți, fiind unite între ele printr-un pod pe bărci, ceea ce facilita  comerțul între cele două țărmuri ale Dunării. Deși la începutul secolului IV-lea a început răspândirea creștinismul în această zonă, odată cu invazia hunilor din 375, acest fenomen este stagnat. Denumirea orașului Buda își are rădăcinile în jurul anului 450, când Buda, fratele lui Attila, redenumește vechea așezare după numele său. Conform altor izvoare istorice, numele orașului provine din slavonescul voda, care însemna apă.  După anul 469, când se destramă Imperiul Hunic, orașul este dominat succesiv de goți, avari, franci și într-un final, între 880 și 889, teritoriul trece în stăpânirea maghiară.

În urma invaziei mongole din 1241 cele două orașe sunt incendiate și sunt reconstruite de regele Bela al IV-lea. În anul 1417, Sigismund de Luxemburg este cel care inițiază construirea cetății și palatului din Buda. Inițiativa lui Sigismund este preluată de Matia Corvin, care extinde palatul introducând apa prin conducte de plumb și întemeiază biblioteca ,,Corvin”, care înglobează peste 50.000 de exemplare . Astfel, orașul Buda, devine în acestă perioadă unul dintre cele mai importante orașe din Europa, pe cele trei planuri definitorii pentru un oraș dezvoltat: comercial, cultura și educațional.

În anul 1526, otomanii cuceresc orașul Buda, care va fi eliberat în 1686 de coaliția armatei creștine. Odată cu secolul al XVIII-lea, atât Buda, cât și Pesta sunt declarate orașe libere de împăratul Leopold I, iar în anul 1749, în timpul împărătesei Maria Terezia, începe reconstituirea palatului din Buda. Un secol mai târziu sunt construite Podul cu lanțuri, Universitatea Tehnică, Teatrul Național, Muzeul Național, Sinagoga de pe strada Dohany (una dintre cele mai monumentale sinagogi din lume).

La sfârșitul secolului al XIX-lea, în orașul Pesta se construiește al doilea metrou din Europa, iar între 1884 și 1902 se construiește Parlamentul Ungariei. Secolul al XX-lea a reprezentat o perioadă neagră atât pentru Ungaria cât și pentru întreaga Ungariei. Anii 1940 au fost marcați de bombardamente ce au distrus o parte din Budapesta. Urmează o perioadă de instalare a regimului comunist, care va fi înlăturat abia la sfârșitul secolului trecut.

Budapesta de astăzi este recunoscută pentru monumentele străvechi, care dincolo de reînnoirea orașului, au fost păstrate cu fidelitate. Capitala reprezintă un punct de o puternică atracție turistică tocmai datorită îmbinării dintre arhitectura străveche cu influențe moderne.

 


Posted

in

,

by