Bogdan-Petriceicu Hașdeu

Bogdan Petriceicu Haşdeu (n. 26 februarie 1838 – d. 25 august 1907) a fost o personalitate de seamă în cultura română, remarcându-se ca academician, enciclopedist, jurist, lingvist, folclorist, publicist, istoric și om politic. A urmat studiile universitare în Basarabia, la Facultatea din Harkov, ulterior activând ca ofiţer în armata rusă.

În anul 1857 a fost numit membru al tribunalului din Cahul, însă a demisionat după doar 7 luni, pentru a-şi valorifica aptitudinile artistice. Dragostea faţă de literatură l-a adus la Iaşi, ocupând funcţiile de profesor şi bibliotecar. În anul 1862 înfiinţează revista Din Moldova în care sunt publicate diferite creaţii literare. Trei ani mai târziu publică Arhiva istorică a României, o colecţie de trei volume în care sunt inserate documente interne sau externe cu privire la neamul românesc. 

Interesat de aspectele istorice ale poporului român, dar şi de evoluţia lingvisticpă a limbii, Haşdeu va deveni primul conducător al Arhivelor Statului, contribuind la publicarea mai multor documente:  Arhiva istorică, Cuvente den bătrâni etc. În perioada 1873-1874 publică Istoria critică. Totodată, a scris nuvele şi piese de teatru, printre care Duduca mamuca sau Răzvan şi Vidra, două scrieri care au creat multe divergenţe, din cauza anumitor fragmente considerate imorale. 

Ca apreciere pentru toate eforturile sale de-a lungul timpului, B. P. Haşdeu a fost numit membru al Academiei Române în 1877. Dincolo de activitatea sa didactică, Haşdeu şi-a dedicat timpul şi evenimentelor istorice din acele vremuri. Astfel, devine partizan al concepţiilor lui Kogălniceanu şi a susţinut lovitura de stat din 1864 a lui Alexandru Ioan Cuza. Militând pentru dreptul de exprimare liberă a gândurilor şi a alegerilor, susţine dinastia Hohenzollern, ajungând deputat liberal în Parlamentul României.

Momentul tragic din 1888, când şi-a pierdut unica fiică, îl va marca psihic şi sentimental pe B. P. Haşdeu şi îl va îndrepta spre practicarea spiritismului. Se stinge din viaţă la vârsta de 69 de ani, pe 25 august 1907, la Câmpina.


Publicat

în

de către

Etichete: