„Birdman” – o ecranizare mult așteptată

Birdman_1404076574 Birdman (Omul Pasăre sau Virtutea nesperată a ignoranței) este un film apărut în 2014 sub regia lui Alejandro Gonzalez Inarritu. Anul acesta, lungmetrajul a primit patru premii Oscar, pentru cel mai bun regizor, cel mai bun scenariu original, cea mai bună imagine și cel mai bun film. A fost una dintre cele mai așteptate pelicule ale anului 2014, realizată într-un timp record, în doar 30 de zile. Birdman a apărut în cinematografiile din România în primăvara anului acestuia, fiind apreciat de public.

Pelicula prezintă trăirile intime ale unui star al filmelor SF, care, situat într-un cont de umbră timp de douăzeci de ani, încearcă să se relanseze cu ajutorul unei piese din Broadway. Riggan Thomson (Michael Keaton) speră să-și recâștige simpatia publicului, regizând și interpretând piesa de teatru What We Talk About When We Talk About Love, alături de Mike Shiner (Edward Norton), fiica lui, Sam Thomson (Emma Stone), Lesley (Naomi Watts) etc. Pentru a realiza filmul, Riggan se confruntă cu o serie de obstacole și depune multe eforturi pentru a duce la bun sfârșit pelicula. Urmărit de propriile gânduri, care îl însoțesc și îl macină în fiecare clipă, Riggan alege să se sinucidă în fața publicului în seara premierii filmului. Finalul este unul interpretativ, lăsându-i spectatorului libertatea de a analiza și contura ultimul gest al personajului.

Pelicula reprezintă un film în film, este o piesă de teatru, în care personajul principal, Riggan, realizează un film despre o piesă de teatru. Birdman este considerat o piesă de teatru tocmai pentru flexibilitatea mesajului transmis, care poate fi abordat din mai multe perspective, în funcție de trăirile fiecărui spectator.

Omul Pasăre sau Virtutea nesperată a ignoranței este o ecranizare ce merită văzută, tocmai pentru varietatea sa interpretativă.

Mihaela – Ștefania Puțeanu


Publicat

în

de către