Bâlea Lac, minunea din inima munților Făgăraș

Încă din anul 1932,  lacul Bâlea și o suprafață de circa 180 de hectare din jurul acestuia au fost declarate rezervație naturală. Cea mai veche atestare a unei ascensiuni în acest masiv a fost consemnată de către doctorul G. Lindner în jurul anului 1700, în regiunea Bâlea-Valea Doamnei. Înainte de anul 1750 o nouă mențiune vorbește despre prezența în zonă a căpitanului Jacob Zultner, cu scopuri geografice și legate de trasarea graniței.

Un rol important în promovarea turismului l-a avut în această zonă Societatea Carpatină a Transilvaniei (SKV) – Siebenbürgischer Karpatenverein – înființată la Sibiu în anul 1880. SKV a construit mai multe drumuri de acces în munte, a efectuat un număr important de marcaje și a organizat numeroase ascensiuni de vară și iarnă, multe dintre ele în premieră.

În anul 1975, în zonă a fost amenajată o telecabină pentru facilitarea accesului la cabană și la traseele de creastă.  În anul 2006 a fost construit în apropierea lacului Bâlea primul hotel de gheață din Europa de Est sub forma unui iglu cu 16 locuri. Hotelul de gheață este construit, de altfel, în fiecare an, în timpul iernii, din blocurile de gheață scoase din lacul Bâlea.

În zona Bâlea Lac sunt numeroase puncte de atracție turistică, printre acestea numărându-se Cascada Bâlea, râul Bâlea, Lacul Capra, Cabana Bâlea Lac, hotelul de gheață, precum şi biserica de gheaţă, care se construiesc anual pe lacul Bâlea. Turiștii pot admira în drumețiile lor capre negre, cerbi carpatini, marmote, vulpi și ursoaice cu pui.

Punct de plecare spre cel mai înalt vârf din România

De asemenea, de la lacul Bâlea se poate ajunge la cel mai înalt vârf din România, Vârful Moldoveanu, la Vârful Negoiu și la Vârful lui Buteanu. În zonă există o întreagă varietate de opțiuni pentru petrecerea timpului liber, pornind de la drumeţii, alpinism, ciclism, zbor cu parapanta, pescuit,vânătoare sau bungee-jumping,  în timp ce iarna turiștii pot face schi, precum și  snowboarding, alpinism, patinaj și snow park.

Un astfel de punct turistic atât important nu putea să nu fie legat de o legendă. Conform unor povești din vechime, se spune că numele lacului se trage de la un cioban curajos pe nume Bâlea, care a ajutat un împărat să-şi înfrângă adversarul şi astfel a primit permisiunea de a se căsători cu fiica împăratului. Într-una din zile, când tinerii se aflau pe munte, o furtună mare i-a împins în lac, iar de atunci lacul poartă numele de Bâlea Lac.

Cascada Bâlea, cea mai frumoasă cădere de apă din România

Un loc care îți va tăia respirația este Cascada Bâlea, situată între vârfurile Moldoveanu şi Negoiu. Cascada te va copleși cu frumuseţea de nedescris a prăvălirii apei sale pe o distanță de 50-60 metri. Este considerată cea mai frumoasă cădere de apă din România.

Cascada Bâlea FOTO cunoastetitara.md

În apropiere de Bâlea Lac, veți descoperi o altă comoară a locului, Lacul Capra. Acesta este un lac glaciar, dar și un lac alpin piscicol şi este considerat un obiectiv turistic important al Munţilor Făgăraş. Este situat la o altitudine foarte ridicată (peste 2.000 metri) şi se numără printre lacurile alpine piscicole cu altitudinea cea mai ridicată.

Lacul Capra are o adâncime de 11 metri şi se întinde pe 1,80 hectare. Albastrul apei sale reci este extrem de atrăgător și cu siguranță veți face un mic popas ca să admirați minunea care vi se înfățișează în fața ochilor. În acelaşi timp, platoul de la sud de Lacul Capra oferă o priveliște spectaculoasă asupra vârfurilor Raiosu, Buda şi Museteica

Biserica de gheață, un lăcaș de cult unic

O altă atracție a zonei este  biserica de gheață de la Bâlea Lac, un lăcaș de cult unic în România, ținând cont că este deschis tuturor credincioşilor, indiferent de religia din care fac parte, lucru care o face să fie şi atât de populară de altfel.

Biserica de gheață FOTO hotelofice.ro

Are o înălțime de aproximativ 4 metri și a fost contruită după modelul unei biserici vechi din Sibiu. Cei care oficiază slujbe aici sunt preoți ortodocşi, catolici sau evangheliști. Oricine dorește să își oficieze nunta sau botezul copilului într-o astfel de locație, cu siguranță nu va regreta.

Ștefan Domnițeanu