Băile Tușnad – perla tămăduitoare a Ardealului

b_harghita_baile_tusnad_hotel_tusnad_14509Băile Tușnad reprezintă o importantă stațiune balneo-climaterică din județul Harghita situată între munții Harghita și Bodoc. Stațiunea a apărut în 1842, când un tânăr s-a vindecat miraculos în momentul în care s-a scăldat în apele minerale existente. Efectele terapeutice ale apei  au atras atenția autoritățile, înființându-se în anul 1845 o societate în vederea exploatării stațiunii.

Dovezile scrise, însă, atestă existența apelor minerale din zona tușnadului încă de la începutul secolului al XVIII-lea. Folosită la început de localnici, apa cu efecte curative a devenit de-a lungul timpului cea mai importantă stațiune balneară, denumită și Perla Ardealului.

Odată cu revoluția de la 1849, stațiunea a fost distrusă, însă trei ani mai târziu a început reconstrucția ei.  Băile Tușnad a fost declarată în anul 1968 oraș turistic. Locația este un remediu tămăduitor pentru suferinzi, în principiu, poposesc în această stațiune persoanele suferinde de afecțiuni cardiovasculare, hipertensiune arterială, tulburări circulatorii, afecțiuni ale sistemului nervos, afecțiuni digestive, afecțiuni endocrine  etc. Cei care optează pentru un concediu la Băile Tușnad beneficiază de o gamă variată de tratamente: Băi cu CO2, băi galvanice, masaj, împachetări cu parafină, băi de plante, masaj, magneto-diaflux, ionizări, cultură fizico medicală, cură internă cu ape minerale, masaj manual reflex, magnetoterapie, cultură fizică medicală, masaj, cură de teren, cură internă.

Această apă este considerată tămăduitoare în domeniul medicinei deoarece izvoarele din zonă au în compoziția lor chimică săruri care facilitează însănătoșirea organismului. Amintim aici substanțe precum: feruginoasă, clorurată, bicarbonată, sodică, calcică, hipotonă, magneziană, etc.

Temperatura medie înregistrată anual este de 8° C, ceea ce plasează regiunea într-o zonă subalpină. În apropierea  Băile Tușnad oferă accesibilitate și către alte obiective turistice. De aici poți să ajungi la Lacul Sfânta Ana, Lacul „Tinovul Mohos”, Lacul Roșu, Miercurea Ciuc, Toplița, Odorheiul Secuiesc etc. Anual se organizează în iunie Festivalul Cântecului, în iulie Festivalul Folcloric de la cetatea Ica – Comuna Cernat, iar în luna decembrie Alaiul mascat tot în  comuna Cernat.

Mihaela – Ștefania Puțeanu


Publicat

în

de către