Am trecut deja de mijlocul verii, dar aceasta nu înseamnă că sezonul distracţiilor s-a încheiat. Unii abia îşi fac planurile de vacanţă, fapt pentru care le venim în ajutor cu câteva dintre cele mai importante atracţii turistice ale litoralului românesc.
Aqua Magic se situează primul în topul preferinţelor iubitorilor de amuzament. Parcul acvatic este situat în partea de sud a staţiunii Mamaia şi are o capacitate de 3000 de locuri. Inaugurat în 2003, de atunci acest loc a devenit principala sursă de voie bună, distracţia împletindu-se armonios cu relaxarea.
Aqua Magic deţine 14 instalaţii acvatice foarte moderne şi este prevăzut cu spaţii destinate atât adulţilor, căt şi copiilor. Astfel, atracţiile favorite ale celor mici devin Waterplayground şi Baby Pool, spaţii în cadrul cărora mini-tobogane colorate, piscine buclucaşe şi personaje de poveşti le transformă viaţa într-un univers de basm.
În zona destinată adulţilor, aceştia se pot bucura de Relax Pool, Jacuzzi şi Lazy River – locul perfect al celor ce visează la o dulce „lenevie” întreaga zi. Cei dornici de adrenalină îşi pot pune curajul la încercare în spaţii speciale, precum Space Bowl, Super Crater, Multislide, River Ride, Mega Pipe, Twister, Kamikaze, Turbo Slide, Black Hole, menite să aducă un strop de aventură.
La toate acestea, se adaugă o serie de concursuri şi spectacole organizate de echipa de animatori ai parcului. Muzica întreţine tonul distracţiei pe întreaga durată a zile, alături de numeroase terase, baruri şi restaurante, in care turiştii sunt invitaţi să se delecteze cu diverse băuturi şi preparate.
Tot în cadrul staţiunii Mamaia, Insula Ovidiu din Lacul Siutghiol reprezintă un loc ce exercită o deosebită atracţie asupra turiştilor, stimulând curiozitatea şi imaginaţia acestora. Chiar o suită de legende se ţes în jurul acestui petic de pamânt de o fermecătoare frumuseţe. De aici derivă şi denumirea dată acestui loc: una din povestiri menţionează că poetul latin Ovidius Publius Naso, în timpul exilului său, se retrăgea în acest spaţiu pentru a-şi crea şi scrie poeziile. Deşi nu există o atestare în aces sens, legenda prezintă totuşi veridicitate pentru unii oameni ce se lasă prinşi în vraja acesteia.
Dacă în trecut acest loc era populat de pescari şi de grădinari ce se bucurau de fertilitatea solului, odată cu stabilirea potenţialului turistic, Insula Ovidiu a căpătat valenţele unei oaze de relaxare prielnice pentru turişti. Accesul pe insulă se realizează cu un vaporaş, aici fiind amenajat un complex turistic, ce le conferă călătorilor posibilitatea de a face un repaus de câteva zile într-o atmosferă de vis.
Costineştiul se mândreşte, desigur, cu Epava Evanghelia, situată în largul coastei acestei staţiuni, putând fi observată cu uşurinţă. Cu toate că majoritatea turiştilor ştiu de existenţa epavei, puţini sunt cei care cunosc istoria acesteia. Evanghelia era o navă comercială sub pavilion grecesc, ce în 1968 a eşuat din motive neelucidate. Există unii specialişti care formulează ipoteza că acest fapt s-ar fi produs din cauza unei explozii produse în interiorul vasului. Deoarece costurile de recuperare a epavei sunt ridicate, proprietarul a decis să lase nava la locul incidentului, aceasta devenind de-a lungul timpului un simbol al staţiunii Costineşti, prezent în fotografiile tuturor celor care aleg să-şi petreacă vacanţa aici.
Staţiunea Mangalia se mândreşte, în primul rând, cu Edificiul bizantin pe care îl posedă, un monument istoric deosebit de important, ce datează din sec. V-VI d. Hr. Descoperirea vestigiilor a avut loc în perioada anilor 1993-1995 şi ele au fost încadrate hotelului President, spaţiul aferent relevării acestor preţioase urme istorice. Edificiul este construit din blocuri mari de calcar şi are o formă rectangulară. Partea vestică a acestui ansamblu cuprindea în trecut o sală întinsă, pavată cu lespezi de calcar şi prevăzută de coloane, din care astăzi au rămas doar bazele. În partea estică se distinge un atrium, înconjurat de un hol limitat de coloane de marmură, ce susţineau acopeişul cladirii. Partea de nord a ansamblului cuprinde trei săli grupate, de mici dimensiuni, iar partea de sud prezintă aceeaşi grupare de trei săli, pavate cu piatră de calcar.
În cadrul muzeului amenajat în interiorul hotelului pot fi observate baza a câtorva dintre aceste săli, vase de ceramică, utilizate la depozitarea şi transportarea hranei, precum şi unele fragmente arhitecturale descoperite în cadrul Edificiului.
Mangalia adăposteşte, de asemenea, unul dintre cele mai importante monumente istorice şi de cult de pe litoralul românesc, şi anume Moscheea Esmahan Sultan. Construit în anul 1573, lăcaşul de cult musulman a fost ridicat, ca un omagiu adus tatălui său, de către fiica unuia dintre cei mai importanţi conducători otomani, Selim al II-lea.
Moscheea a fost ridicată de meşteri turci, construită fiind din piatră cioplită, recuperată de la ruinele cetăţii Callatis. O caracteristică deosebită a acestei moschei constă în modalitatea sa de construcţie: blocurile de piatră nu au fost unite cu vreun liant, ci doar pe baza scoabelor de oţel turnate pe loc în orificii făcute în piatră. Stâlpii de la intrare sunt din lemn de stejar, iar pe peretele ce se opune intrării se găseşte minbarul – un loc de rugăciune ce se prezintă sub forma unui balcon şi de unde preotul musulman (imamul) îşi ţine predica în zilele de vineri si de sărbătoare. În stânga acestuia se află mihrabul – o nişă bogat ornamentată şi orientată spre Mecca (oraşul cel sfânt în spiritualitatea musulmană), locul de unde imamul oficiază slujba zilnică.
Deşi pereţii nu sunt împodobiţi cu picturi, ceea ce atrage atenţia vizitatorilor este tavanul decorat cu lemn – dovadă a unei lucrături artistice de o deosebită măiestrie. De asemenea, este de remarcat faptul că locurile de rugăciune destinate femeilor sunt mărginite de mici balustrade de lemn. O scară interioară spiralată conduce către terasa din capătul minaretului, locul de unde muezinul chema, în trecut, credincioşii la rugăciune. La exterior, moscheea este înconjurată de un cimitir cu acceaşi însemnătate istorică ca edificiul în sine, întrucât aici se află morminte musulmane ce datează de peste 300 de ani.
În mod sigur, pe lista atracţiilor turistice preferate de pe litoralul românesc figurează şi Acvariul din Constanţa. Inaugurat pe 1 mai 1958, acesta a constituit o lungă perioadă de timp unica instituţie de acest tip din România. Anexat marelui Cazinou constănţean, spaţiul expoziţional al Acvariului prezintă în mod permanent fauna şi flora acvatică şi temporar anumite expoziţii, pe tematici diverse, precum biologia, ecologia acvatică sau pescuitul marin.
Până în prezent Acvariul a acumulat peste 100 de specii de peşti şi vieţuitoare marine. În baza criteriilor ecologice, biogeografice şi taxonomice, spaţiul este structurat în trei secţiuni: Marina, Dulcicola şi Peşti Exotici. Dintre acestea, cea mai reprezentativă secţie este Marina, aici putând întâlni atât vieţuitoare din Marea Neagra, cât şi migratori din Marea Mediterană. Spectaculozitatea este asigurată aici de impresionanta colecţie de sturioni, cunoscută pentru longevitatea exemplarelor, dar, mai ales, de specii precum pisica de mare, scorpia şi dragonul de mare, steluţele de mare, căluţul, acul şi aţa de mare, corosbinele şi cocoseii de mare etc.
În secţia Dulcicola pot fi observate diverse specii de peşti şi nevertebrate ce populează apele dulci din bălţile şi lacurile litoralului românesc, dar şi Delta Dunării: ciprinide, crap, caras, roşioara, babusca, plătica sau răpitoare ca somn, şalău, biban şi ştiucă.
Secţiunea Peştilor Exotici încântă privirile turiştilor, întrucât în bazinele de aici înoată o largă varietate de peşti ce provin din ecosistemele dulcicole din zonele tropicale şi subtropicale, ca: peştii Piranha, peştele cuţit, peştele înger, peştele lopaţă, peştele pisică şi o serie de alţi peşti, ce impresionează prin coloritul lor bogat.
Desigur că paleta punctelor turistice este mult mai largă, iar cei care sunt dornici de a explora cât mai intens atracţiile litoralului românesc sunt invitaţi, de asemenea, să viziteze şi alte locuri de o deosebită însemnătate şi frumuseţe, precum: Pontonul Mamaia, Herghelia Mangalia, Muzeul Marinei (Mangalia), Biserica Grecească Metamorphosis (Constanţa), Delfinariul (Constanţa), Edificiul Roman cu Mozaic (Constanţa), Gravity Park (Constanţa), Lake View Entertainment and Sports Center (Constanţa), Moscheea Carol I (Constanţa) etc.
Adelina-Mihaela Poenaru