Aspecte ale existenței în ,,Femeia mării”

9781840022070Femeia mării sau The Lady from the Sea a fost scrisă în 1888, după o perioadă de 6 luni, pe care Henrik Ibsen a petrecut-o în Saeby, locul care l-a inspirat în realizarea operei sale. În viziunea ibseniană, farmecul mării este conferit de puterea ei hipnotizatoare: Marea atotputernică peste stările sufletești. Considerat părintele teatrului idealurilor, personajele lui Ibsen trăiesc dincolo de limitele pe care le conferă realitate. Piesa a fost regizată pentru prima dată în anul 1889 pe scena Christiania Theatre. În România, premiera operei a avut loc în 1928.

Opera scriitorului norvegian aduce în fața cititorilor o realizare artistică, ce înfățișează povești de dragoste, eșecuri personale, dar și conceptul de libertate văzut prin prisma dreptului de a alege.

Doctorul Wangel locuiește împreună cu cele două fiice ale sale într-un oraș de pe coasta de vest a Norvegiei. După moartea primei soții se căsătorește cu tânăra Ellida, iar cei doi vor avea un băiat, care va muri la scurt timp după naștere. Moartea copilului o va dărâma pe Ellida, provocând răcirea realaţiei dintre cei doi soți. Dna Wangel este personajul principal al poveștii și cea căreia îi este configurată existența în titlul operei. Tânăra soție se numără printre  personajele complexe din creația lui Ibsen. Ea își iubește soțul (doctorul Wangel), dar nu reușește să-și reprime sentimentele față de un alt bărbat din trecutul său. În finalul piesei, Ellida optează să rămână alături de soțul său, Wangel, alegând prezentul și lăsând umbrele trecutului să dispară în orizontul îndepărtat al uitării.

În opera sa, Ibsen dezvoltă subiectul conștiinței feminine prin conturarea personajulul Ellida. Alegerea unei casnice în rolul principal al operei indică concepția lui Ibsen asupra clasei de mijloc a societății și conturează premisa că, indiferent de statutul social, în fiecare dintre noi se găsește o genune a procreării, a metamorfozării și a renașterii, fiindcă marea este locul unde se naște totul și în care se întoarce totul.

Mihaela -Ștefania Puțeanu


Publicat

în

de către