Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, un sanctuar al timpului

Fiecare dintre noi are un loc drag sufletului, unde poposește din când în când pentru a se refugia din monotonia cotidiană. Un astfel de loc, drag mie este orașul Roman. Nu puține au fost dățile când mi-am petrecut după-amiezile în parcul Municipiului Roman. Te poți relaxa în compania rățuștelor care înoată nestingherite pe lângă tine în timp ce tu încaleci pe o rățușcă ceva mai mare și faci turul Insulei Brâncuși. Numele este dat de existența a două copii ale sculpturilor lui Brâncuși: Masa Tăcerii și Coloana Fără Sfârșit.

Arhiepiscopia Romanului și Bacaului (13)

Credeam că orașul se rezumă doar la existența acestui parc, însă în spatele volburei citadine se ascunde o mare de sacralitate pe care o poți afla luând la pas urbia Romanului. Interesată de a cunoaște latura sacră a orașului, echipa EduSoft a încercat să cuprindă punctele cele mai importante ale orașului. Astfel, prin bunăvoința domnului profesor Ion Țuțuianu, am pătruns în spațiul sacru al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului. O ferestră îndreptată spre Dumnezeu, dar în același timp și spre trecut.

Catedrala Arhiepiscopală ,,Sfânta Parascheva” păstrează în zidurile de piatră o istorie de mai bine de șase veacuri. Pe locul în care astăzi se înalță într-o avalanșă de raze biserica ,,Sfânta Parascheva” a existat o altă biserică cu același hram, despre care se menționează că a fost ctitoria lui Roman I. Înaintăm puțin în istorie și ne oprim în timpul domniei lui Petru Rareș, care hotărăște să ridice o nouă biserică pe locul celei în care au fost îngropate rămășițele doamnei Anastasia, mama lui Alexandru cel Bun.

Două secole mai târziu, între 1747 – 1769 are loc o serie  de lucrări de restaurare a lăcașului refăcându-se zona turlei, a altarului și a naosului. Ceea ce întâlnesc ochii vizitatorilor în prezent, este rezultatul unei restaurări efectuate spre sfârșitul secolului trecut. În interiorul bisericii se pot observa frânturi de pictură nealterate de trecerea vremurilor. Cum îți dai seama dacă o anumită pictură este autentică este copia fidelă a precedentei? Destul de ușor pentru ochiul oricărui amator. Este de ajuns sa privești pictura, dacă ea este hașurată, înseamnă că mâinile unui pictor apropiat prezentului a intervenit asupra stilului decorativ.

Dat fiindcă în biserica ,,Sfânta Parascheva”, atât pictura, cât și anumite obiecte sacre au o importantă valoare istorică și reprezintă o puternică amprentă a identității noastre ca neam, slujbele au loc într-o bisericuță construită în incinta Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

Arhiepiscopia Romanului și Bacaului (8)

În curtea Arhiepiscopiei se regăsesc mormintele a trei Episcopi: Lucian Triteanu, Ilarion Mircea Băcăuanul și Eftimie Luca. În prezent locul de arhiepiscop al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului este ocupată de PS Ioachim Băcăuanul.

Arhiepiscopia Romanului și Bacaului (14)

Centrul eparhial de la Roman reprezintă o culme a artei și culturii medievale din Moldova. Aici se spune că , în timp ce era episcop al Romanului (1660-1671) Dosoftei ghidat de suflul divin a dat contur Psalmilor. Arhiepiscopia Romanului și Bacăului  este o carete deschisă în care filele de sfințenie alternează cu cele de istorie.

Mihaela – Ștefania Puțeanu