Andrei Tarkovski – „Vreau sa păstrez nivelul calității”

andrei-tarkovsky-14 (2)Andrei Tarkovski se numără printre cei mai de seamă regizori din perioada sovietică. Născut pe 4 aprilie 1932, acesta va avea de parcurs un drum anevoios, într-o perioadă ostilă societății, cu evenimente neplăcute. La o vârstă destul de fragedă asistă la divorțul părinților, fapt care îi va aduce schimbări considerabile în viața sa, fiind nevoit să locuiască cu bunicii din partea mamei. La nici 12 ani, în urma unui grav accident, îi este amputat  piciorul, însă această tragedie personală nu-i va afecta  succesul în viața personală. Începe studiile la Școala de arte plastice, dar abandonează din cauza faptului că se îmbolnăvește de tuberculoză. După multe încercări și renunțări în plan profesional, va ajunge să studieze la Facultatea de Regie, unde va redacta și regiza o parte din filmul Ucigașii. Acesta reprezintă momentul de debut în cariera sa de regizor. Deși activitatea sa se reflectă în 7 filme și câteva scurtmetraje, calitatea acestor realizări îl va plasa într-o lumină favorabilă și remarcabilă atât pe plan național cât și internațional.

Primul său scurtmetraj, Copilăria lui Ivan, va fi apreciat mai întâi la Moscova, apoi la Viena, unde va obține Premiul Leul de aur. Se remarcă atât ca regizor (Sacrificiul – 1986, Nostalgia – 1983, Voyage in time – 1983 etc.) cât și ca actor (Voyage in time, Sergey Lazo, Ubiytsy – 1956). Filmele sale au o caracteristică moralizatoare, bazându-se pe fapte reale din viața cotidiană. În debutul filmului Sacrificiul este descrisă viața liniștită a unui fost regizor, actor și critic, Alexander. Totuși, în această liniște apare un element perturbator, care le va schimba radical viața – izbucnirea unui război atomic. Abordarea existențialității o regăsim și în filmul Nostalgia. Ne aflăm în secolul al XVIII-lea, când compozitorul rus Gorceacov, pleacă pe urmele unui muzician compatriot pentru a putea realiza o biografie a acestuia.

Filmele lui Tarkovski, deși urmează un fir al acțiunii orizontal, simplu, au o încărcătură spirituală puternică. Căutarea sinelui, evoluția în plan ideatic, dar și conflictele epocii sovietice îl vor face cunoscut pe plan internațional. Deși Andrei Tarkovski a trăit într-o epocă lipsită de democrație, încărcată de conflicte politice și sociale, a reușit să relizeze în cariera sa lucruri apreciabile și peste ani. Ghidat de raționamentul:

Vreau sa păstrez nivelul calității. Așa cum Atlas a ținut întreg universul pe umeri. Putea foarte bine să-l arunce jos după ce a obosit. Dar n-a facut-o. Dintr-un motiv anume a continuat să-l țină. Aceasta este partea cea mai remacabilă a legendei: nu faptul că a ținut universul pe umeri atâta timp, ci acela că nu a renunțat, dezamăgit, lăsându-l jos.

A reușit să devină o personalitate influentă indiferent de factorii perturbatori din viața sa. Se stinge din viață la vârsta de 54 de ani, pe 29 decembrie 1986 la Paris.

Mihaela-Ștefania Puțeanu


Posted

in

by