Albena vs. Nisipurile de Aur

Albena este o stațiune turistică de pe litoralul Mării Negre în nord-estul Bulgariei, situată la 12 km de Balcic și unul din locurile pe care am avut plăcerea să le vizitez în mica mea escapadă în Bulgaria. Construită special ca stațiune turistică, Albena are un stil arhitectonic unitar și unic. Majoritatea hotelurilor, 43 la număr, sunt situate chiar pe plajă și au expunere la soare și acces direct la plajă. Turiștii pot opta pentru unul din aceste hoteluri moderne (între două și patru stele), care oferă aproximativ 20 000 de locuri de cazare, unele având chiar și piscină. Albena se situează în apropierea altor centre turistice, culturale și comerciale, reușind totuși să își păstreze habitatul natural. Deși construită pe un teren gol în anii 1960, în prezent arată ca un mic oraș, cu centru, străzi și piețe, având chiar și rețea de transport public – trenuri speciale care circulă după un orar prestabilit pe străzile orașului. În Albena putem găsi și Rezervația Naturală Bălțata, situată pe valea râului Batov, care cuprinde 263 de specii de plante superioare.

Numele stațiunii provine de la numele unui personaj dintr-o povestire a scriitorului bulgar Yordan Yovkov, Albena fiind un prenume feminin bulgăresc.

Dar dincolo de aceste detalii tehnice se află sentimentele pe care ți le oferă vizitarea acestei stațiuni, care nu pot fi exprimate în cuvinte. Multe lucruri m-au impresionat în Albena, de la plaja primitoare, nisipul fierbinte, meșteșugarii dedicați, până la turiștii călduroși și ploaia de zâmbete din jurul nostru. Însă ce mi-a plăcut cel mai mult a fost biblioteca de pe plajă, de unde puteai împrumuta cărți în diferite limbi (engleză, franceză, germană, română, etc.) pe o perioadă nedelimitată. Personal, consider că e un mod foarte util de a-ți petrece timpul pe plajă, hrănindu-ți intelectul. Astfel, am tras concluzia că plaja din Albena este foarte bine pusă în evidență și poate capta ușor atenția oricărui turist indecis.

11857714_1613675128887140_855202965_n

Aceeași atmosferă primitoare am găsit-o și la Nisipurile de Aur, însă, om fiind, am avut tendința să fac o comparație. Așadar, așteptările mele erau destul de ridicate în privința acestei stațiuni.

Dezvoltarea stațiunii a început în 1957, iar în 20 de ani locul a fost transformat într-un complex de vacanță cu numeroase hoteluri (majoritatea deschise pe tot parcursul anului), vile, clădiri cu apartamente, centre de spa, restaurante, cluburi, cazinouri, atracții, centre comerciale și sportive, inclusiv un iaht „Marina”, o școală de echitație și un aquapark. Zona este considerată  ca având cel mai pur nisip de cuarț de pe coastă și domină copaci bătrâni, grădini, malluri și zone pietonale.

Numele stațiunii Nisipurile de Aur provine dintr-o veche legendă care spune că în urmă cu foarte mulți ani, niște pirați au îngropat o mare comoară pe faleza Mării Negre, în nordul orașului Varna, iar natura s-a răzbunat pe pirați transformând aurul într-un nisip strălucitor.

Bineînțeles că fiecare stațiune ascunde câte o poveste, dar se mulează după personalitatea fiecărei persoane. Pentru cine preferă agitația și abundența, Nisipurile de Aur este locul potrivit pentru o vacață de vară. Însă, personal, prefer evadarea într-o lume retrasă și simplitatea, deci Albena este pentru mine. Și oricând aș vrea să mai plec în Bulgaria, cu siguranță m-aș duce la Albena.

DSC_0767

Un proverb chinezesc spune că “Dintr-o călătorie nu se întoarce aceeași persoană care a plecat”, iar eu am simțit acest lucru. Cel mai important este să vizitezi mult, să știi unde mergi și ce vrei să vezi, să știi să valorifici timpul petrecut într-un loc, dar mai mult de atât, să petreci mai mult timp în locul în care te simți ca acasă.

Claudia-Elena Lupu


Posted

in

by

Tags: