Agricultura acvaponică sau agricultura viitorului

Agricultura acvaponică (Sursa: http://agricultura-acvaponica.blogspot.ro/)
Agricultura acvaponică (Sursa: http://agricultura-acvaponica.blogspot.ro/)

Agricultura acvaponică are la bază ideea de simbioză între plante și pești pentru a economisi cantitatea de apă folosită și renunțarea definitivă la folosirea îngrășămintelor. Ideea de simbioză între pești (acvacultură) și plante (hidrocultură sau hidroponie) reprezintă o tehnologie revoluționară care funcționează pe baza recirculării apei între mediul de creștere al peștilor și straturile hidroponice. Pentru acesată tehnologie cerința de apă este scăzută deoarece reziduurile din bazinele cu pești hrănesc plantele care cresc prin folosirea tehnicilor de hidrocultură, iar plantele filtrează apa care se întoarce în bazinele peștilor.

Prin agricultura acvaponică, care se pretează și ca fermă urbană, producția de legume bio (legume care au gust mult mai bun: sunt dulci, gustoase şi pline de arome) este de 8 ori mai mare decât cea care ar putea fi obținută pe aceeași suprafață de pământ, ceea ce duce la o eficientizare a folosirii spațiului, cât și costuri mult mai mici pentru exploatare.

Sistemele acvaponice sunt prietenoase cu mediul înconjurator deoarece se minimizează producția de deșeuri, atât în partea de acvacultură, cât și în cea de hidrocultură și elimină dependența de îngrășăminte și pesticide pentru cultivarea legumelor.

Un alt avantaj al agriculturii acvaponice este faptul că nu mai există dăunători ai plantelor, deoarece acestea nu mai sunt crescute în sol ci pe un pat filtrant realizat din pietriș cu rădăcinile în apă, de aici rezultând și scăderea cheltuielilor cu pregătirea solului (nu ai nevoie de teren arabil, nici de mână de lucru scumpă pentru muncile agricole).

Având în vedere faptul că sistemul acvaponic nu permite producătorilor să trișeze, neputându-se utiliza nici un fel de pesticid deoarece pot ucide peștele, putem să afirmăm cu încredere că legumele acvaponice sunt cu adevărat organice.

Potrivit cercetătorilor cele mai folosite culturi de pește în sistemele acvaponice sunt: tilapia, barramundi, bibanul de argint, somnul sau somnul tandanus, bibanul Jade şi codul Murray, iar cele mai profitabile plante cultivate sunt: legumele cu frunze verzi (salata verde, spanacul, chardul elveţian; varza chinezească); busuiocul; trandafirii; tomatele; pepenele galben; ardeiul gras; fasolea; mazărea; năsturelul; Taro; cresonul; ridichile; căpşunile; ceapa; napii; păstârnacul; cartofii dulci, ierburile aromatice etc.

Agricultura acvaponică reprezintă agricultura viitorului, ea putându-se realiza și în mediile secetoase sau în mediile care nu au soluri potrivite pentru cultura plantelor.

Daniela Anei


Posted

in

, ,

by