A butona telefonul peste tot, înseamnă a pierde conexiunea cu realitatea

Telefonul mobilVrem sau nu vrem să recunoaștem, dar tehnologiile moderne au pus stăpânire pe acest secol și pe reprezentanții lui, adică noi toți.

Zi de zi, în drum spre facultate, în autobuz, la cinema, atunci când mergem să ne relaxăm într-un parc, telefoanele mobile, mai ales dacă avem norocul sau nenorocul să avem conexiune la internet, ne țin cu ochii țintă în ecran și cu degetele lipite de tastatură.

Da, telefoanele mobile sunt un ”accesoriu” pe care e musai să-l ai la îndemână. Căci, suntem zilnic solicitați de familie,  prieteni, de cineva de la muncă, însă până la urmă să ai un telefon mobil performant a devenit deja și un moft.

E bine să fim la curent cu ceea ce fac oamenii dragi nouă, să mergem pas la pas cu noutățile vremii, însă în ultima vreme se cam exagerează cu butonarea telefoanelor în orice loc și la orice oră.

A devenit deja obositor pentru cei din jur să vadă pe cineva stând, de exemplu într-un parc, în care în mod normal toată lumea vine să se relaxeze, dar cineva să tot stea și să nu se dezlipească de super-achiziția lui.

E trist că fiind copleșiți de tehnologii, uităm să privim în jur și să observăm adevărata frumusețe, să privim în ochi oamenii dragi sufletului și să trăim momentul. Până la urmă însă e la discreția fiecăruia, dacă vrem să pierdem cele mai deosebite momente, stând lipiți de telefon sau dacă ne dorim să ne trăim viața frumos.

Totuși, există un cod al bunelor maniere, pe care ar trebuie să-l respectăm și dacă nu ne pasă de momentele care pot trece pe lângă noi, atât cât noi suntem ocupați cu telefonul, ar trebui cel puțin să-i respectăm pe cei din jur și să nu-i sufocăm cu lumina telefonului sau cu zgomotul tastelor.

Vă prezint câteva locuri în care ar trebuie cu precădere să ne lăsăm telefoanele deoparte:

     1. La cinema – dacă într-adevăr ai venit să vezi un film pe care l-ai așteptat câteva luni bune, nu mai sta cu ochii în telefon, lasă-i pe ceilalți să se bucure de pelicula care rulează, dacă tu ai fost cuprins în mrejele aplicațiilor de pe telefon.

   2. La o conferință –  lumea vine acolo pentru a se informa, a face un schimb de experiență și a se concentra asupra temei puse în discuție acolo. Dacă tu nu ești interesat de ce se întâmplă acolo, nu e bine să-ți omori timpul tot uitându-te în telefon, îi poți deranja și distrage și pe ceilalți. Acelaşi lucru se întâmplă şi la cursurile de la facultate.

    3. La muzeu lasă-ți grijile și telefonul acasă, măcar acolo, lasă-te purtat pe aripile timpului și uită de rețelele de socializare, o să observi, cu siguranţă, mai multe opere de artă sau vestigii ale timpului și n-o să mai spui niciodată că muzeul e un loc plictisitor.

   4. La restaurant – un studiu spune că atunci când suntem preocupați de telefonul mobil, televizor, avem tendința să mâncăm mai mult. Deci, dacă vrei să mânânci doar atât cât are nevoie organismul tău pentru a funcționa bine, atunci lasă-ți telefonul deoparte și răsfață-ți papilele gustative, așa și degețelele tale îți vor lua o mică vacanță, dar binemeritată.

  5. La un interviu de angajare – stând și tot rotindu-ți telefonul pe toate părțile sau și mai rău, focalizându-ţi privirea asupra lui, nu vei inspira deloc credibilitate, dar nici nu vei putea să te concentrezi la întrebările adresate de angajator, de aceea, câteva minute de butonat telefonul te pot costa un refuz categoric.

Dacă vrei ca telefonul să-ți rămână un bun prieten și nu cel care-ți încurcă toate ițele, atunci ar trebuie să-l folosești doar atunci când ai nevoie urgent de ajutorul lui. Evită să te concentrezi la el pierzând contactul cu realitatea, contemplează spaţiul înconjurător, bucură-te de prezența oamenilor din jurul tău, ca să te simți tu bine și să nu deranjezi pe nimeni.

Cristina Morari