Сonstantin Gaindric – un dirijor al informaticii din Republica Moldova

gaindricProf. univ. dr. Сonstantin Gaindric este un matematician și informatician din Republica Moldova, doctor habilitat, membru correspondent al Academiei de Științe a Republicii Moldova, cercetător științific principal al Institutului de Matematică și Informatică al Academiei de Științe a Republicii Moldova și director de onoare al acestui institut.

Gaindric este originar din satul Zăicani, raionul Rîșcani, Republica Moldova. În anul 1962 își face studiile la Facultatea de Fizică și Matematică a Institutului Pedagogic de Stat ,,Aleco Ruso’’ din Bălți. În decursul anilor 1964-1966, Constantin Gaindric a fost stagier la Institutul Central Economico-Matematic al Academiei de Științe a URSS. Totodată, din anul 1964 până în anul 1967 este și angajat al Institutului de Matematică cu Centrul de Calcul al ASM, ca laborant superior, cercetător științific.

În următoarea perioadă, Gaindric a ocupat mai multe funcții de conducere, în Centrul de Calcul al Comitetului de Stat pentru Planificare a Republicii Moldova, Institutul de Informație Tehnico-Științifică și Cercetări Economice. Institutul Central Economico-Matematic al Academiei de Științe al URSS îi conferă titlul de doctor în stiinte tehnice, în anul 1972.

Din 1977, cercetătorul moldovean lucrează în Institutul de Matematică şi Informatică. Gaindric a fondat laboratorul de ,,Sisteme Informatice’’, iar experienţa sa managerială acumulata i-a permis să organizeze activitatea în cadrul IMI, dincolo de problemele prin care a trecut Republica Moldova în primii săi ani de independenţă. Gaindric a avut şi o activitate editorială, promovând la nivel internaţional ,,Buletinul Academiei de Ştiinţe a Republicii Moldova’’ şi fondând ,,Computer Science Journal of Moldova’’.

În perioada 2002-2004, domnul Gaindric a condus Comisia Superioară de Atestare din cadrul Consiliului Naţional pentru Acreditare şi Atestare, iar în urmatorii 4 ani a fost chiar şi preşedintele acestui consiliu. În funcţia sa de preşedinte, Gaindric a depus un mare efort pentru a promova valorile ştiinţifice elaborând strategii de pregătire a cercetătorilor şi acreditare a instituţiilor din domeniul ştiinţei şi inovării.

În plan ştiinţific, Gaindric a condus teze de doctorat şi de abilitare și a coordonat mai multe proiecte internaționale din domeniul informaticii.

Concomitent cu munca profesionala, efectuează o intensă activitate socială, fiind membru al multor societăţii ştiinţifice şi comisii naţionale.

Olga Utica,

elevă în clasa a VIII-a la Liceul Teoretic Puhoi, raionul Ialoveni, Republica Moldova

Foto: http://www.cnaa.acad.md/news/2011/1305/

 


Publicat

în

de către