Vizită la Castelul Reginei Maria şi la Grădina Botanică din Balcic

Joi, 30 iulie, am hotărât să descoperim ce secrete ascunde Castelul Reginei Maria, așa că încă de dimineață am început mica vânătoare de informații.  Am aflat că acest castel a fost construit ca reședință pentru Regina Maria a României, în perioada în care Cadrilaterul a aparținut României. Complexul cuprinde o grădină botanică, mai multe vile rezidențiale, o sală a fumătorilor, o pivniță, o capelă, un izvor de apă și diverse alte clădiri. Cea mai mare parte este ocupată de Parcul Botanic (Grădina Botanică), unde se întâlnesc diferite specii de plante, chiar și medicinale, o multitudine de flori viu colorate, care parcă însuflețesc zona, și chiar şi o expoziție permanentă de cactuși.

DSC_0505

DSC_0535

Regina Maria a avut 6 copii: Prințul Carol al II-lea, Principesa Elisabeta, Principesa Maria, Prințul Nicolae, Principesa Ileana și Prințul Mircea.

În interiorul complexului se află câte o casă pentru fiecare dintre cei 6 copii, fiecare reflectând personalitatea lor. Vila Prințul Nicolae, numită și Săgeata Albastră conține acum o cameră cu două paturi și un apartament pentru patru persoane. La etajul întâi se află galeria de artă “Săgeata albastră”, unde sunt expuse atât fotografii contemporane, cât și de arhivă ale Reginei Maria. Tot în aceeași clădire se află și Queen’s Winery House de unde am putut degusta câteva sortimente de vin făcute chiar la castel.

DSC_0599

O altă atracție care mi-a captat atenția într-un mod deosebit este „Templul Apei Nimfeum”, locul unde Regina Maria își sărbătorea zilele de naștere și onomastice. În oglinda apei din acest templu se reflectă cerul, iar noaptea, stelele și luna. Este cel mai romantic loc din complexul regal. Pe vremuri, în jurul oglinzii se aflau vase mari de lut și vaze mai mici cu flori. Fresca și felinarele au rămas în stilul lor autentic. Înalta bancă romană din piatra este locul unde turiștii aleg să se odihnească de obicei.

DSC_0636

Din acest loc se poate vedea Capela Stella Maris. Această capelă a fost construită nu pentru slujbe, ci doar pentru rugăciuni, iar Regina Maria și-a exprimat dorința de a-i fi depusă inima în acest loc, după moarte. Pe partea stângă a capelei se află o cișmea cu apă curgătoare în permanență, iar în partea dreaptă a intrării în capelă, deasupra zidului spre mare, se află locul clopotului capelei. După moartea reginei, inima sa a fost păstrată în dreapta intrării în capelă, iar lângă ea se află o coroană din lemn de dafin, trimisă din Malta, în semn de considerație față de regină, întrucât acolo și-a petrecut aceasta o parte din copilărie. Nu departe de acest loc se află Izvorul Sfânt, aflându-se acolo dinainte de construirea castelului. Legendele din popor spun că acest izvor are efect terapeutic, purifică gândurile și alungă oboseala. Deseori, turiştii aruncă monede, iar acea parte superstiţioasă din mine m-a determinat și pe mine să fac acest lucru.

Prima dată am vizitat Castelul tot anul acesta, însă în luna mai. Cu toate că nu a trecut foarte mult timp, am văzut acest complex cu alţi ochi și cu mai mult interes. Chiar și grădina a suferit o transformare. Dacă atunci era sezonul lalelelor, de data aceasta erau înfloriți trandafirii.

DSC_0633

La finalul vizitei noastre ne-am întâlnit cu o mică vietate care își făcea siesta și se scălda în razele soarelui, privindu-ne cu indiferență. Eram probabil două din miile de fețe trecătoare pe care le vedea pe parcursul vieții ei.

DSC_0665

Claudia-Elena Lupu