CALCCOL – calcule pentru aparate de tip coloană

calccol1CALCCOL este un program proiectat pentru a calcula rezistenţa aparatelor de tip coloană la diferite tipuri de sarcini (eoliene, hidraulice şi seismice). CALCOOL se poate adapta cu ușurință la schimbări ale dimensiunilor de coloană și, de asemenea, poate lua în calcul și caracterul aleatoriu al vântului și al cutremurelor. În CALCOOL pot fi introduse caracteristicile mediului de lucru (folosind toleranța de coroziune variabilă), precum și caracteristicile materialului coloanei.

Principala fereastră a programului cuprinde 3 arii. În partea stângă sunt trecute niște date referitoare la dimensiunile și umplutura coloanei.

calccol2În centru se află diferite informații care vor fi afișate după calcularea corectă a dimensiunilor coloanei și după efectuarea sarcinilor hidraulice, eoliene și seismice.

Cu privire la rezistența la vânt a coloanei, avem:

  • numărul secțiunilor sunt computerizate automat de program, putând fi, totuși, modificate de către utilizator;
  • sunt introduse alte dimensiuni și este calculată viteza vântului, care este comparată cu viteza critică. Când utilizatorul apasă butonul ”Desenează”, softul elaborează o reprezentare grafică (la scară redusă) a secțiunilor coloanei. Forța motrică și forța fluctuantă vor fi reprezentate în baza direcției, a sensului și a vitezei vântului.

În partea dreaptă va apărea un grafic al forței motrice și fluctuante, câte una pentru fiecare secțiune.

calccol3

Softul elaborează și sarcini seismice, într-un mod asemănător.

În timpul funcționării programului, se pot selecta din meniu următoarele opțiuni:

Material – Selectează materialul – pot fi alese materiale standard și pot fi adăugate materiale noi sau se pot șterge alte materiale.

Pentru fiecare material din baza de date a programului sunt prezentate rezistența la rupere, limita de curgere și alte caracteristici ale materialului.

Stabilirea mediului – Nivelurile de rezistență la coroziune este selectat din baza de date a programului (între 1 și 9)

Stabilirea poziției coloanei – în funcție de nivelul solului.

Măsurarea corpului cilindric – utilizatorul la introduce înălțimea totală a coloanei, presiunea interioară, diametrul interior, coeficientul de calitate a lanțului sudat, precum și numărul anilor în care a fost exploatat.

Tensiunea permisă este preluată de la caracteristicile materialului.

Programul calculează grosimea rezistenței, completările și grosimea finală (care este standardizată).calccol5

În funcție de înălțimea capacului și de datele anterioare, sunt calculate:

  • raza de curbură în centrul capacului;
  • grosimea rezistenței și grosimea totală;
  • completarea până la valoarea standard.

După ce sunt calculate toate dimensiunile coloanei, programul realizează verificarea rezistenței coloanei la diferite tipuri de comandă.

În primul rând, este efectuată verificarea în timpul sarcinii hidraulice, iar apoi în timpul sarcinilor eoliene și seismice.calccol6

Verificarea la testul presiunii hidraulice – programul permite calcularea presiunii hidraulice. Dacă valoarea este potrivită, coloana trece testul, dar în caz contrar, programul poate alege o valoare convenabilă pentru grosimea totală a cilindrului, calculele fiind refăcute.