Sighișoara – un lanț de atracții turistice

SighișoaraEste bine cunoscut faptul că partea de nord – vest a României reprezintă un puternic interes turistic, datorită conservării aspectelor istorice, dar și a peisajului pitoresc care îmbie la relaxare.

Sighișoara este atestată în documentele istorice încă din 1280 sub numele de Castrum Sex. Latinescul castrum, -i (fortăreață) face lumină în ceea ce privește trecutul județului Sighișoara. Bazele populației au fost puse de coloniștii germani, trimiși de regele Ungariei să apere granița de de est. După un secol de dezvoltare, localitatea devine oraș, iar cu timpul, Sighișoara se va transforma în una dintre cele mai importante atracții turistice din România. Deși de-a lungul veacurilor a fost ținta unor serii de atacuri, aceste conflicte au condus la dezvoltarea unor sisteme de apărare, care astăzi reprezintă puncte de atracție turistică pentru vizitatori din toate colțurile Europei și nu numai.

În prezent este înscrisă în lista Monumentelor istorice din România și, totodată, face parte din  patrimoniul mondial UNESCO. Sighișoara fascinează prin monumentele, care în secolele trecute au avut rolul de a apăra regiunea, iar în prezent au fost conservate pentru a oferi vizitatorilor o părticică din istoria ținutului. Multe dintre monumentele istorice își au rădăcinile în secolul al XIII, când zona Sighișoarei a cunoscut o puternică dezvoltare.

Biserica Mănăstirii a fost construită în jurul anului 1298. Deși mănăstirea a fost demolată la sfârșitul secolului al XIX-lea, clădirea care a mai rămas păstrează trăsăturile stilului gotic (asemenea Casei Venețiene) și acoperă obiecte de cult specifice primei jumătăți a mileniului al 10 lea. Interiorul păstrează parfumul barocului, orga (care este folosită și astăzi la diverse concerte) precum și altarul din incinta bisericii sunt o mărturisire vie a trecutului regiunii.

În apropierea lăcașului de cult este amplsat simbolul Sighișoarei, Turnul cu Ceas, o construcție de aproximativ 64 de metri, care datează din secolul al XIV-lea. Ceasul îi informează pe localnici despre zilele săptămânii, iar cocoșul situat în vârful boltei furnizează informații despre starea vremii. Orologiul săptămânal din Turnul cu Ceas prezintă șapte figurine confecționate din lemn, fiecare dintre ele reprezentând o zi a săptămânii. Se pot observa elemente din mitologie (zilele săptămânii purtând denumiri din Grecia antică), alchimie și astronomie (aceste reprezentații în miniatură poartă pe creștet simboluri confecționate din metale corespunzătoare fiecărei planete din galaxie). Lângă aceste miniaturi ale timpului sunt amplasate alte figurine, care întruchipează câte un personaj al vremurilor trecute (toboșari, călăi, soldați, etc.). Statuetele creează atmosfera arhaică a evului mediu transilvănean.

Nu departe de Turnul cu Ceas poți zări Turnul Fierarilor care înglobează o expoziție de mărturii ale vremurilor apuse (scaune, rame, unelte casnice etc). La anumite perioade, turnul devine locul unor expoziții de fotografii.

Există o serie de turnuri care ilustrează tradiția regiunii, astfel, poți vizita Turnul Cositorilor,Turnul Cojocarilor, Turnul Măcelarilor, Turnul Cizmarilor, dar și Casa Cronicarului Georgius Krauss  și Casa lui Vlad Dracul.

Cum bucătăria românească este bine cunoscută pentru diversitatea culinară, nu poți părăsi Sighișoara fără a încerca specialitățile gastronomice care reflectă culoarea regiunii. În Sighişoara se desfăşoară şi binecunoscutul festival medieval.

Sighișoara este un loc pe care odată ce l-ai vizitat nu poți să nu o faci a doua și a treia oară. De fiecare dată când ajungi pe aceste meleaguri descoperi aspecte noi,atât despre istoricul ținutului cât și despre specificul zonei.

Mihaela – Ștefania Puțeanu


Publicat

în

,

de către