Să ne jucăm cu Scratch!

scratch-logoNici mai știu câți ani sunt de când m-am supărat pe matematică. Flirtând eu ba cu româna, ba cu muzica, ba cu… ei, păi nu a mai mers așa și m-a pus să decid. Și-am ajuns în liceu la filologie, lăsând-o pe ea să umple inimile altor elevi, mult mai fideli și mai îndrăgostiți. Sora ei, informatica, pesemne că era mai nestatornică. Îi plăcea să bată pe la ușile altor specializări și să intre în viața studenților. A vrut să mă tulbure și pe mine, dar între timp înțelesesem durerea matematicii și-am devenit și eu fidelă, ca să nu-mi supăr iubitele științe umaniste. Așa că gata cu flirtul, domn’le! Să mergem la Facultatea de Litere! Asta a fost ca și cum aș fi mers la starea civilă să fac contract de căsătorie cu limba și literatura… După a început căsnicia, căci mi-am luat un job la care, iată… scriu.

Dar știți că viața devine monotonă, inima poftește aventură, iar omul mai calcă strâmb. Și uite așa mi s-a strecurat în minte ispita… și tot așa am invitat-o și-n casă: pe nimeni alta decât pe eterna nestatornică, informatica! Sub pretextul unei vizite în interes de serviciu, l-a luat de mânuță pe Robert, un tânăr student al Facultății de Științe din Bacău, și l-a adus la ușa mea însoțit de o aparatură demnă de un respectabil informatician.

Robert e amorezat pe vecie, având o minte ageră prin care circulă numai calcule, formule, cifre și coduri,RobertSpataru așa cum mișună în capul unui filolog amețit de lectură versurile lui Eminescu. Băiatul e pus pe treabă. Știți vorba aia cum că omul, ca să fie fericit în viață, trebuie să facă ce-i place. Ei bine, el a cam atins idealul, căci pasiunea i s-a convertit în drumul sigur al carierei. Deja implicat în multe proiecte, căutat de angajatori, voluntar la EduSoft, student eminent… tânăr, frumos, deștept (dar fetelor, tot informatica e prima iubire)… Robert Spătaru se pregătește să treacă în anul al II-lea de facultate, când va pleca în Emden, Germania, cu o bursă de studiu Erasmus. Deși e mai mic decât mine cu doi ani, băiatul ăsta e un om mare. Are o minte sclipitoare ce te eclipsează cu inteligența sa rapidă. Dacă vreo clipă l-am privit ca pe un adolescent oarecare, iată că Robert se afla acum lângă mine, inspirându-mi admirație și respect. Știam că niciodată nu voi ajunge să înțeleg tot ceea ce știe și va ajunge să știe el.

Dar totuși… aveam acum șansa să învăț de la unul dintre cei mai buni. Robert venise cu scopul de a-mi dezvălui tainele informaticii cândva privite de mine cu indiferență. Urma să-mi împărtășească niște cunoștințe elementare, punându-mă să observ cum funcționează Scratch, despre care știam ca e o aplicație menită să introducă începătorii în programare. Eu mă simțeam sub nivelul mării la cunoștințe de acest gen, deci până și cuvântul „începător” îmi dădea motive de îngrijorare. Cu seriozitate și multă atenție, am luat poziția elevului de clasa întâi, stând cu ochii ţință pe monitor și cu urechile ciulite la indicații. Când… iată, se deschide aplicația și-mi înveselesc ochii niște culori și un animăluț animat pe care eu, chipurile, trebuia să-l pun să facă tumbe sau alte minunății. Mă așteptam la imagini plicticoase și la ecuații dificile. Acum nu știam dacă să râd și să mă relaxez sau să-mi înec uimirea într-un zâmbet ascuns. Dar am învățat să nu zic „hop” până nu sar. De aceea am stat să observ în continuare și mi-am dat seama că filosoafă am rămas pentru că am tăcut.

Joculețul acesta pune clar mintea la treabă și presupune o logică atentă, căci animăluţul cu greu se mișca pe monitor dacă nu nimerești combinația perfectă de comenzi. Aspectul de desene animate se explica prin faptul că Scratch este o aplicație gratuită, ce reprezintă un proiect al Universității MIT creat special pentru copii cu vârste între 8 și 16 ani. El poate fi folosit pentru a dezvolta animații, povești interactive și jocuri prin intermediul unor blocuri care se pot muta dintr-o parte în alta. Se dovedește a fi extrem de folositor în educație, oferind o modalitate atrăgătoare pentru a învăța un copil să programeze cu entuziasm. El poate să dezvolte propriile jocuri, distrându-se în cel mai productiv mod posibil.

Echipa EduSoft, împreună cu Robert, a organizat în trecut evenimente special pentru copiii din mediul rural, în cadrul cărora a fost prezentat programul Scratch. Membră oficială a echipei, trebuia să descopăr și eu această parte a activității noastre, care se dovedește a fi extrem de benefică pentru educația puștilor. În Letonia și Estonia, programarea a fost introdusă de curând ca materia în şcoala generală, iar noi vrem să pășim pe urmele evoluției și ale succesului, înlesnind dezvoltarea intelectuală a tinerelor generații.

Gabriela Tăbăcaru