Rocarta-online

Suceava


[Cuprins]

Date generale

Stema municipiului

Municipiu in NE Romaniei, resedinta pt. Judetul Suceava. Este situat pe valea raului cu acelasi nume, intre dealurile Podisului Sucevei, la altitudinea de 300-350 metri.

Istoric

Vestigiile arheologice atesta ca actuala vatra a orasului a fost locuita, fara intrerupere, inca din neolitic, perioada dacica fiind evidentiata de un cimitir de incineratie, apoi perioadele urmatoare de bogate piese ceramice, secolele XI-XIII de numeroase obiecte gospodaresti, tezaure monetare, arme etc. Mai mult de doua secole, incepand cu sec. XIV, cand orasul a fost inconjurat cu un sant de aparare, Suceava a fost capitala a statului Moldova, din timpul domniei lui Petru I Musat (1375-1391), pana in 1566, cand capitala Moldovei a fost mutata la Iasi. A intregistrat o perioada de stralucire in timpul domniei lui Stefan cel Mare. In 1600, Cetatea Moldovei il primeste cu urale pe Mihai Viteazul, primul intregitor de tara. Din 1775 si pana in 1918, Suceava suporta ocupatia austriaca. A rezistat asediilor armatelor sultanului Mohamed II (in 1476) si ale lui Ioan Albert, regele Poloniei (in 1497).

Economie

In prezent, Suceava este unul din marile centre social-economice din Romania, avand mai multe unitati industriale de importanta nationala: aparate de masura si control, utilaje pentru industria usoara, mase plastice, produse din lemn (cherestea, parchete, mobila), celuloza si hartie, textile si confectii, produse alimentare (carne, lactate, conserve, bauturi alcoolice), termocentrala, antrepozite frigorifice si altele. De asemenea, in Suceava exista o bogata retea de unitati de cultura si arta, de ocrotire a sanatatii si de invatamant (inclusiv universitar), ca si numeroase si valoroase obiective turistice.

Cetatea de Scaun

Printre principalele obiective turistice ale Sucevei se numara Cetatea de Scaun, situata pe un promontoriu ce domina intrega vale. La inceput a fost un castel fortificat inaltat de Petru I Musat, ca resedinta voievodala (mutata de la Siret in 1388), avand forma de patrulater intarit la colturi si la jumatatea laturilor cu turnuri prismatice. Deasupra unor spatioase pivnite boltite se insirau constructiile interioare: apartamentele Domnitorului si ale Doamnei, salile de receptii si primiri, un paraclis etc. In 1400, Alexandru cel Bun extinde castelul, ii dezvolta sistemul de aparare si face unele amenajari interioare, transformandu-l intr-o cetate puternica in care prima functia militara. Mai tarziu, Stefan cel Mare inconjoara ansamblul cu un nou rand de ziduri, groase de 4m, pe care le intareste cu 7 bastioane semicilindrice ce puteau fi folosite si pentru artilerie si, in acelasi timp, mareste constructiile interioare. Cetatea a suferit stricaciuni insemnate in timpul invaziilor turcesti din 1476 si 1485, dupa care este refacuta. Garnizoana care trebuia sa apere cetatea il avea ca orim comandant pe "portarul" Sucevei. La circa 1km departare de cetate, se aflau inca doua randuri de intarituri pentru aparare, compuse din gropi si santuri adanci ce erau umplute cu apa; timpul le-a astupat, santul fiind acum rezervatie arheologica - impreuna cu zona din jurul sau. Nu este lipsit de interes si de semnificatie faptul ca, in toata istoria sa, Cetatea Sucevei nu a putut fi cucerita niciodata. Desi cetatea s-a ruinat (cetatea a fost daramata si arsa in 1675, din ordinul turcilor), zidurile sale incarcate de o istorie zbuciumata si plina de evenimente au fost refacute si consolidate in anii 1961-1970, iar maretia si stralucirea acestei cetati ocupa un loc de frunte in aspiratiile unui popor supus, in trecut, multor vicisitudini.

Alte obiective turistice

- Cetatea Scheia, din care au mai ramas ruine, a fost construita tot de Petru I Musat, pe un bot de deal ce domina vaile Sucevei si Schiei, pentru apararea capitalei Moldovei. Se considera ca este cea mai veche cetate de piatra, din epoca feudala, cunoscuta pana acum in Moldova. Fundamentul, pus in evidenta de sapaturile arheologice, are o forma romboidala, cu 4 turnuri la colturi. Construita in sec. XIV, aceasta cetate a fost distrusa in sec. XV; - Hanul Domnesc, constructie din sec. XVII, cu doua nivele si cu pivnite, restaurat in 1964-1968, este in prezent muzeu de etnografie si arta populara (port popular traditional, obiecte din lemn, piesele interiorului unei case taranesti, piese referitoare la istoria olaritului in orizontul local); - Muzeul de Istorie, axat pe piese de arheologie din zona inconjuratoare, ca de exemplu unelte din piatra, din bronz si fier, ceramica, armuri, numismatica, pe documente referitoare la lupta bucovinenilor pentru independenta si unitate nationala, pe fotografii, schite si machete; - Muzeul de Stiinte Naturale expune interesante colectii de flora si fauna, specii rare declarate monumente ale naturii; - Biserica Mirauti, cea mai veche biserica din Suceava, ctitorie a lui Petru I Musat, ridicata in deceniul 1380-1390, devenita prima motropolie a Moldovei, in care se oficia ceremonialul "ungerii" domnitorilor Moldovei; in sec. XVII a fost substantial restaurata, ca si la sfarsitul secolul XIX; - Biserica Domneasca Sf. Dumitru, ctitorie a lui Petru Rares din 1534-1535, pe locul a doua biserici mai vechi (sec. XIV-XV); in altar se pastreaza un epitaf din 1763, un tetraevanghel si o evanghelie romaneasca din 1762; - Turnul-clopotnita, construit in 1561 si refacut prin adaugirea unui etaj in sec. XIX, este cel mai inalt turn de biserica din Suceava; - Biserica Sf. Ioan cel Nou - Biserica Sf. Ilie (1488); - Biserica Sf. Gheorghe (1517-1522; restaurata in sec. 19), ctitorie a lui Bogdan cel Orb; - Manastirea-cetate (fortificata) Zamca, de fapt un mic ansamblu de constructii inconjurat cu ziduri de forma unui patrulater, intarite cu contraforturi interioare si exterioare in 1690-1691 si cu valuri de pamant si santuri. Biserica ridicata aici in 1551 a fost refacuta in sec. XVII, avand trei altare (unul mare si doua mici), naosul sprijinit pe ambele laturi cu contraforturi, turla de forma octogonala si ingusta, iar chiliile erau dispuse pe langa ziduri. In prezent, in starea buna se afla turnul intrarii (datat in 1606 de catre o inscriptie), o cladire ce comunica printr-un gang cu paraclisul. In Suceava sunt si unele case vechi foarte interesante. Dintre monumentele de arta se impun Statuia lui Stefan cel Mare, situata pe o inaltime ce domina intregul oras, Statuia lui Petru I Musat, Bustul lui Ciprian Porumbescu.

Domenii


Click here to access the EduSoft website