Rocarta-online

Ploiesti


[Cuprins]

Date generale si istorice

Stema municipiului

Municipiu, resedinta pentru Judetul Prahova, 252100 loc.; situat in campia cu acelasi nume, strabatut de paraul Dambu; 160 m alt. Dezvoltat pe o veche vatra cu urme de locuire din paleolitic, localitatea este atestata in 1545, iar ca targ in 1599, remarcandu-se ca centru mestesugaresc si comercial in sec. XVII si XVIII. In sec. XIX devine principalul centru al industriei petrolului din Romania, in prezent fiind unul din marile orase romanesti si un centru industrial de importanta nationala (instalatii de foraj si utilaje pentru industria petroliera, detergenti, lacuri si vopsele etc).

Turism

Principalele obiective turistice sunt: - Muzeul de Istorie, cu colectii foarte interesante de arheologie si istorie, intre care se remarca uneltele din paleolitic, un valoros tezaur geto-dacic, documente istorice diferite etc. - Muzeul de Arta, cu valoroase picturi, sculpturi si piese de arta populara; - Palatul Culturii, edificiu realizat in stil neoclasic, inceput in 1912 si terminat dupa razboi, in care s-a organizat Muzeul de Stiintele Naturii (colectii cu Flora si fauna Romaniei, din zona inconjuratoare a Carpatilor si Subcarpatilor, colectii de etnologie si malacologie, de minerale si roci); - Muzeul Ceasului, cu o bogata colectie de ceasornice de marci si tipuri diferite din perioade de timp incepand cu sec. XVII (sunt expuse si ceasurile unor mari personalitati); - Muzeul Petrolului, cu piese ce redau evolutia extragerii si prelucrarii petrolului, precum si pe cea a utilajelor petroliere; - Casa Hagi Prodan, edificiu din sec. XVIII declarat monument de arhitectura; - Biserica Domneasca, ctitorie a lui Matei Basarab din 1639; - Casa Dobrescu, monument de arhitectura din sec. XVIII, in care s-a amenajat o colectie memoriala Ion Luca Caragiale. In oras sunt mai multe monumente, statui si placi memoriale.

Regiunea inconjuratoare

- Baicoi, oras, biserica din 1845, cu picturi realizate de Nicolae Grigorescu; - Floresti, localitate rurala, Palatul Cantacuzino, edificiu impunator construit in 1914 si supranumit "Micul Trianon"; conac construit in stil neoclasic la sfarsitul secolului trecut; biserica veche, cu picturi de Gheorghe Tattarescu; - Parcul Bucov, loc de recreere si agrement, cu o mica gradina zoologica, cuu un lac dotat cu strand si ambarcatiuni; popas turistic; - Valea Calugareasca, localitate rurala, renumit centru viticol; - Urlati, oras, complex arhitectonic alcatuit dintr-o cladire masiva, in care s-a amenajat un muzeu de etnografie (port popular, piese de arta orientala, unelte si utilaje viticole etc.), strajuita de un turn inalt si inconjurata de un parc; - Puchenii Mari, localitate rurala, biserica inaltata in 1855, cu picturi de Nicolae Grigorescu; - Puchenii Mosneni, localitate rurala, renumit centru de artizanat (ceramica, impletituri de papura si rachita); - Gherghita, localitate rurala, mentionata ca oras in sec. XV, cand aici a existat o cetate si curte domneasca; localitate cu rezonanta istorica data de desfasurarea unor lupte in apropierea sa (la 1473, Stefan cel Mare il invinge pe Radu cel Frumos; la 1596, Mihai Viteazul ii invinge pe turci). In 1641, Matei Basarab construieste la Gherghita biserica Sf. Procopie, refacuta si restaurata de mai multe ori; - Tinosu, localitate rurala, vestigiile unei asezari geto-dace din sec. II i.Cr.-I.d.Cr.; - Lipanesti, localitate rurala, centru pomicul cu un mare siloz pentru pastrarea fructelor in timpul iernii. In apropiere, Manastirea Zamfira, cu o biserica veche inaltata in 1743, ale carei usi si ferestre au ancadramentele din piatra artistic sculptate si cu o biserica mai noua, construita in 1856, unde picturile in fresca au fost executate de Nicolae Grigorescu (la varsta de 18 ani); - Paulesti, localit. rurala, vestigii care atesta prezenta unor asezari ce s-au suprapus in mai multe perioade, incepand cu neoliticul; centru al industriei textile (tesatorii de in si canepa); - Filipestii de Padure, localit. rurala, centru minier; biserica edificata in 1688, cu picturi murale din 1692, care se mai pastreaza partial; - Tinten, loc. comp.; statiune balneoclimatica, cu izvoare minerale termale (25-30 gr. Celsius) clorurosodice, sulfatate, iodurate, bromurate, cu namol sapropelic intr-unul din cele trei lacuri existente aici, recomandate in tratarea afectiunilor aparatilui locomotor, sistemului nervos periferic si ginecologice cronice.

Domenii


Click here to access the EduSoft website