Rocarta-online

Mangalia


[Cuprins]

Date generale

Municipiu in Judetul Constanta; statiune balneoclimatica, are 43.900 locuitori, situat pe tarmul Marii Negre (vezi Marea Neagra), in apropiere de granta cu Bulgaria la 15-20 m altitudine.

Plaja Mangaliei

Istoric

Asezare straveche, orasul de astazi s-a dezvoltat pe vatra cetatii antice cunoscuta sub numele de Callatis (dupa riul Calles din Asia Mica), construita in secolul VI i.Cr. de catre colonistii veniti din Heracleea Pontica, pe locul unei asezari autohtone ce purta numele de Acervetis. Cetatea a cunoscut perioade de inflorire, mai ales in timpul stapinirii romane. In secolele XIII-XIV, genovezii au infiintat aici un mare port comercial, pe care l-au numit Pangalia (de unde, de altfel, a derivat in secolul XVII, actualul nume de Mangalia).

Date economice

Astazi, pe linga functia sa turistica si balneoclimatica, asigurata de existenta unor plaje intinse si cu nisip fin, de prezenta mai multor izvoare ce apar la malul lacului Mangalia (avand cea mai crescuta radio-activitate dintre toate apele minerale din Europa), ca si de atractia exercitata de valoroasele vestigii arheologice si monunentele istorice, orasul se inscrie si ca remarcabil centru idustrial (constuctii navale textile si confectii, produse alimenteare).

Turismul

Vestigii arheologice reprezentate de: - resturile zidului grecesc si cele ale zidului roman ce formau incinta cetatii, o necropola din secolele IV-II i. Cr. si alta necropola paleocrestina din epoca romana tirzie (secolul IV); - "mormintul cu papirus", gasit intr-un tumul, in care s-a descoperit un papirus, considerat unic in Europa-ca vechime (secolul IV a. Cr.), lung de 30 cm. si scris cu cerneala bruna cu litere grecesti; - tot in tumul s-a gasit un sarcofag, ce continea un schelet de barbat, fasii de pinza cu care fusesera infasurate mainile si picioarele, sandale din piele cu talpi de lemn si o coroana de bronz aurit; - tezaurul monetar, alcatuit din 7000 de monede ce au apartinut unor cetati si orasului Callatis; - digul genovez care inainteaza sub apa pina la peste 100 m de tarm; - Muzeul de Arheologie, cu exponate deosebit de interesante: statuia din marmura a zeitei Afrodita (secolul III), diferite statuete din marmura si din lut, capiteluri, un portret de barbat sculptat in marmura, datand din secolul II i. Cr., piatra funerara a lui Apollonios din Callatis, vase funerare, amfore cu inscriptii, vase din sticla, opaite etc. In parcul muzeului sunt expuse sarcofage si capace de sarcofage, coloane si colonete; - Bazilica crestina, construita in secolele V-VI, care imita tipul sirian; - Geamia (moscheea) Esmatan Sultan, construita in stil maur in 1590, este amplasata in cimitirul mahomedan.

Domenii


Click here to access the EduSoft website