Rocarta-online

Brasov


[Cuprins]

Istorie

Stema municipiului

Municipiu, resed. in Judetul Brasov, 323800 loc.; situat la poalele Muntelui Postavaru, in depresiunea cunoscuta sub numele de Tara Barsei; 550-700 m alt. (Vf. Tampa) Are la origine, asa cum atesta vestigiile arheologice, o vatra neolitica ce a continuat in toate epocile istorice. Numele de Brasov - despre care specialistii sustin ca este de origine pecenega - vine si el sa ateste marea vechime a asezarii. Marturiile arheologice ale epocii bronzului indica prezenta unei asezari intarite, cele din perioada daco-romana atesta ca aici era o asezare bine dezvoltata, iar ceramica, specifica secolelor IX-XII, raspandita in multe locuri, dovedeste un grad ridicat al nivelului de viata de aici. Este evident, deci, ca la venirea colonistilor sasi, Brasovul era o asezare bine dezvoltata, cu un incontestabil rol de convergenta social-economica regionala. Prima mentiune documentara apare in sec. XIII si este legata de rolul comercial al localitatii, datorat pozitiei sale la incrucisarea unor drumuri importante. Cel mai mare centru demografic al Transilvaniei (9000 loc.), orasul avea imprejurul sau un puternic zid de aparare inzestrat cu mai multe turnuri si se remarca printr-o mare diversitate de activitati care produceau o gama tot atat de variata de bunuri destinate, mai ales, schimburilor comerciale: tesaturi (in special postav), articole din piele, obiecte din metale pretioase, arme, unelte etc. Mentionat pentru prima oara la 1271, dar cu o existenta anterioara. Principal centru mestesugaresc si comercial din sudul Transilvaniei; a intretinut stranse relatii comerciale cu Tara Romaneasca. In secolul 16, a devenit un important centru cultural romanesc (activitatea tipografica a diaconului Coresi, scoala de la Biserica Sfantul Nicolae din Schei) si sasesc (umanistul Johannes Honterus). Aici au functionat, incepand din 1788 si 1834, doua scoli elementare romanesti si un liceu (1850) si au aparut, din 1838, Gazeta de Transilvania si Foaie pentru Minte, Inima si Literatura, care au contribuit la inchegarea si dezvoltarea constiintei nationale a poporului roman. Astazi, orasul Brasov este unul dintre cele mai mari centre urbane ale Romaniei (locul 7 in ierarhia demografica), unul dintre cele mai importante centre industriale si social-eonomice, precum si unul dintre cele mai atractive centre turistice.

Turism

Principale obiective turistice: - Fortificatiile vechi, din secolele XV-XVI, reprezentate de Turnul Alb si Turnul Negru, Bastionul Tesatorilor (cel mai mare bastion din Romania), Poarta Ecaterina, construita in 1559, care mai pastreaza vechea stema a orasului; - Casa Sfatului, construita in sec. XV, distrusa de un incendiu si refacuta in sec. XVIII in stil baroc, avand un turn inalt de 58m (ridicat in 1528) - in prezent aici functioneaza Sectia de istorie a Muzeului Judetean; - Casa Negustorilor, construita in stilul Renasterii in perioada 1539-1545, modificata ca forma si structura interna in secolele XVIII- XIX si restaurata in 1960 (in prezent, aici functioneaza renumitul restaurant Cerbul Carpatin); - Biserica Bartolomeu, edificata in 1260 in stil gotic timpuriu, din tuf calcaros si gresie; Biserica Neagra, ridicata in perioada 1384- 1477, fiind cea mai mareata constructie in stil gotic cu trei nave din Romania, are 89 m lungime si 38 m latime, un turn inalt de 65m, cu cel mai mare clopot din tara. I s-a spus Biserica Neagra in urma unui incendiu (1689), care i-a innegrit intregul exterior. Este renumita prin marele numar de statui, printr-o colectie de covoare orientale vechi, prin cea mai mare orga din tara si prin regularitatea organizarii concertelor de muzica preclasica si clasica; - Biserica Catolica, datand din anul 1782; - Biserica Sfanta Treime, construita in 1786 - Complexul muzeal al culturii romanesti, care cuprinde Biserica Sf. Nicolae (sec.XV-XVI), cladirea vechii scoli romanesti din sec. XVI, refacuta in 1760-1761, care gazduieste in prezent Muzeul culturii romanesti (cu exponate referitoare la istoria tiparului, diverse documente istorice, piese de arta medievala etc.); - Biserica Sfantul Nicolae din Schei, construita in perioada 1733-1755; - Mausoleul din Schei; - Sectiile de arta si etnografie ale Muzeului Judetean, expozitii muzeale, monumente, statui, busturi etc.

Regiunea inconjuratoare

- La 13 km de oras se afla vestita statiune Poiana Brasov. - Satul Harman; - Orasul Intorsura Buzaului, in apropiere se afla hanul turistic Pasul Buzaului; interioare ornamentate cu tesaturi specifice zonei; - Satul Halchiu, biserica evanghelica din sec. XIII, refacuta in sec. XV si XIX, care pastreaza portalul original; - Satul Feldioara, cetate medievala, in care in 1211-12225 a fost resedinta Ordinului cavalerilor teutoni; biserica evanghelica din sec. XIII-XV, cu frumoase ornamentatii pe console si capiteluri, avand si o incinta fortificata; - Satul Prejmer; - Satele Sanpetru, Maiersu si Rotbav, cu cetati sasesti, iar la Rotbav se afla si o biserica evanghelica (sec. XVI) si un muzeu satesc; - Orasele Codlea, Sacele si Ghimbav (biserica evanghelica fortificata, datand din prima jumatate a sec. XIV); - Satul Tarlugeni, colectie muzeala sateasca de etnografie; arta populara traditionala (interioare cu decoratiuni foarte viu colorate); arhitectura populara (case mocanesti); - Satul Vulcan, unde se afla o biserica fortificata care dateaza din secolele XVI-XIX.

Domenii


Click here to access the EduSoft website