Rocarta-online

Arad


[Cuprins]

Date generale si economice

Stema municipiului

Municipiu in Campia de Vest, resedinta pt. Judetul Arad. Nod feroviar si rutier, aeroport international. Important centru social-economic, dispunand de o puternica si diversa industrie: constructii de masini, industrie textila, chimica, prelucrarea lemnului, piele si incaltaminte, alimentara; centru viticol si pomicol.

Istorie

Orasul Arad, in vatra caruia s-au gasit vestigii de locuire inca din sec. III i.Cr., este atestat documentar in 1028 si mentionat ca civitas in 1329. Mentionat prima data in 1156; ocupat de turci in 1522, a fost inclus in pasalacul de la Timisoara. In 1812 a fost infiintata prima scoala romaneasca din Transilvania (Schoala Preparanda sau Pedagoghiceasca a Natiei Romanesti).

Turism

Este un atractiv centru turistic intens vizitat de turisti romani si straini. Principalele obiective turistice sunt: - Cetatea, un impunator edificiu ridicat pe malul stang al Muresului, intre 1762 si 1783, sub forma de stea cu 6 colturi, avand trei randuri de cazemate subterane. Sub temeliile Cetatii s-au gasit urmele unei cetati mai vechi, mentionata in 1232; - Palatul Cultural, edificiu in stil eclectic, datand din 1913, monument de arhitectura, adaposteste Biblioteca Municipala, Muzeul Judetean si Filarmonica. Muzeul dispune de sectii de arheologie, istorie si etnografie. - Cladirea in care se afla Consiliul Judetean (Palatul Administrativ) este un edificiu monumental, realizat in stil neorenascentis, in 1865, iar Teatrul nou, monument de arhitectura construit in 1874, gazduieste o colectie muzeala cu exponate ce redau aspecte din activitatea teatrala desfasurata in decursul timpului in Arad; - Manastirea Simion Stalpnicu, remarcabil monument de arhitectura construit intre 1760 si 1762 si restaurat in 1955, poseda o interesanta colectie de arta medievala religioasa; - Catedrala Catolica, construita in secolul XX; - Catedrala Ortodoxa, edificata in stil baroc din 1862-1865, prezinta fresce bizantine deosebit de frumoase; - Biserica Sarbeasca, monument de arhitectura baroca, dateaza de la inceputul sec. XVIII; - Biserica Lutherana, construita in secolul XX; - case memoriale, monumente omagiale, statui si busturi.

Regiunea inconjuratoare

- Padurea Ceala si Insula Muresului ofera conditii optime pentru recreere si agrement (strand, plaja, popas turistic); - Vladimirescu, sat, vestigiile Bisericii Bizere ce facea parte dintr- un ansamblu manastiresc benedictin, construita la mijlocul secolului XIII; - Paulis, sat, impresionant monument memorial in cinstea armatei romane (v. Armata romana), care a dat aici, in septembrie 1944, o batalie cu trupele hitleristo-horthyste; - Siria, sat, veche asezare romaneasca atestata documentar in 1169, renumit centru viticol; ruinele unei vaste constructii de piatra cu turnuri puternice, mentionata in 1331; Castelul, edificat in sec. XIX in stil clasic, gazduieste Muzeul memorial Ioan Slavici si o expozitie permanenta de folclor muzical; - Pecica, sat, considerat a fi asezarea geto-dacica Ziridava din sec. II-I i.Cr., atestata prin vestigii arheologice ca existand in toate epocile istorice; - Halmagiu, sat in care se afla o biserica ortodoxa datand din secolul XIV; - Bodrogu Nou, sat, Biserica manastirii Hodos-Bodrog, mentionata documentar in 1177, in care este organizata o expozitie de obiecte de arta feudala, manuscrise si documente vechi; - Ghioroc, sat, Castel din sec. XIX; - orasul-statiune Lipova; - Manastirea Gai, datand din 1762; - Soimus, sat, Cetatea Soimus, construita in sec. XIII, cu ziduri din piatra si turnuri inalte, totul fiind inconjurat de un sant adanc.

Domenii


Click here to access the EduSoft website