Palatul Brukenthal din Avrig

http://www.turistderomania.ro/castele-cetati-si-palate/palatul-brukenthal-avrig/
http://www.turistderomania.ro/castele-cetati-si-palate/palatul-brukenthal-avrig/

De multe ori citim cărți romantice și ne visăm prințese. Am vrea să ne știm căsătorite cu un prinț și locuind într-un palat. Ori să pășim în filele unui roman și să trăim la fel ca personajele noastre favorite, într-un decor de poveste. Însă privind pe fereastră la betoanele orașului contemporan, realitatea contrastantă se izbește de imaginație, făcându-ne să ne resemnăm în fața gândului că visurile noastre paradisiace vor rămâne veșnic întemnițate în minte.

Dar cine a zis ca raiul nu e și pe pământ? Nu numai că e pe pământ, ci e chiar în România. Bucățele de paradis strălucesc împrăștiate prin țară, umplând ochii de frumusețe și mângâind simțurile cu parfum de istorie.

Bijuterii ale trecutului își fac loc printre noutățile prezentului, etalându-și arhitectura deosebită și invitând într-o dimensiune apusă, păstrată în amintirea zidurilor. Cu un nume ce-i reflectă măreția, Palatul Brukenthal din Avrig este unul dintre locurile de vis în care omului contemporan îi e permis să pășească spre a-și aduce un strop de frumusețe magică în existența-i monotonă. Peisajul realității autohtone pare decupat și înlocuit cu ceea ce reflectă un timp trecut și un teritoriu diferit.

Desprinsă din secolul al XVIII-lea, Reședința de vară Brukenthal din Avrig sălășluiește la poalele Munților Făgăraș, doar 20 de kilometri despărțind-o de o altă mândrie a Transilvaniei, orașul Sibiu. Fiind construită între 1780 și 1785 de către guvernatorul Samuel von Brukenthal, clădirea în stil baroc a fost ridicată după modelul palatului Schönbrunn din Viena. Având o formă de U, ce se compune dintr-un corp central și două aripi laterale, construcția a adăpostit pe vremuri renumita colecție de 212 tablouri și 129 de gravuri a baronului Brukenthal, aceasta găsindu-se în prezent la Muzeul cu același nume. Un parc încântător, organizat în terase, cobora spre lunca Oltului, încununând palatul pe o suprafață de 20 de hectare. Fiind amenajat în stilul grădinilor franțuzești, numele de „Edenul din Transilvania” era justificat.

Decorul se compunea din fântâni arteziene, o superbă scară cu alei laterale, statui de piatră, vaze, bănci, și încă un element deosebit: o oranjerie cu fructe pretențioase, precum migdale, curmale, nucșoară, pepeni și ananas. Luxul era însoțit de păsări măiestre, fazanii umblând în voie prin grădina palatului. Exista o parte Olandeză a cărei frumusețe consta în flori luxuriante, mirodenii și zarzavaturi, și, de asemenea, o gradină engleză ce cuprindea pajiști largi, pomi și pâlcuri de arbori. Peste toate s-a așezat negura timpului și influența nefastă a proprietarilor ce au urmat, care nu s-au implicat în întreținerea locului, înlesnind repeziciunea degradării. Moartea baronului a însemnat și moartea parcului, ce s-a transformat treptat într-o pădure.

Astăzi Palatul Brukenthal este din nou pe mâna unor oameni cărora le pasă, fiind deschis publicului nu numai spre vizitare, ci și spre petrecerea concediului. Prezentând oferte avantajoase și servicii de calitate, locul s-a transformat în punctul perfect pentru a organiza evenimente importante. Nunți, seri romantice, ori evenimente corporative, toate se pot desfășura într-un cadru distinct oferit de decorul în stil baroc al locului. Oferta culinară respectă linia elegantă a ambianței istorice, compunându-se din bucate deosebite.

De asemenea, există oferte adaptate fiecărui tip de vizitator, fiind pus la dispoziție un program individual, în funcție de dorințele acestuia. Descoperirea locului este facilitată de ghidaje care se pot organiza în limba germană, franceză, engleză și română. Astfel, din orice colț al lumii ar fi, oamenii au acces la un loc de poveste care nu trebuie ratat.

Gabriela Tăbăcaru

 


Posted

in

, ,

by