Noaptea Misterului – Halloween

Dovlecei
Halloween http://transilvaniareporter.ro/wp-content/uploads/2014/10/dovleci-e1414751659689.jpg

Să intrăm cu toții în atmosfera unei nopți terifiante! Se apropie Halloween-ul. Este noaptea când oamenii se costumează ca să nu fie recunoscuți și bântuiți de spiritele morților ce vizitează tărâmul celor vii – 31 octombrie. Toate legile spațiului și timpului sunt anulate, bariera dintre cele două lumi cade pentru o noapte, iar spiritele au cale liberă către lumea viilor.

În România, în țara lui Dracula, asistăm la scenete cu fantome, vampiri și spirite rele. Transilvania este regiunea care se bucură de cele mai intense ceremonii specifice pentru că aici se zvonește că ar fi trăit personajul de legendă Dracula. Tot aici este înmormântat corpul lui Vlad Țepeș, dar fără cap – fapt care sporește misterul locului. Aceste lucruri s-au legat în timp, pentru că la bază, domnitorul nostru, cel care trăgea oamenii în țeapă, nu are aproape nimic în comun cu Dracula, așa cum nici Halloween-ul de azi nu are nicio legătură cu cel din vechime care semnifica seară de rugăciune, de venerație și închinăciune. Era considerată sărbătoarea tuturor sfinților.Halloween

În general, copiii merg deghizați din casă în casă și la fiecare ușă întreabă: Ne dați ori nu ne dați? Dacă nu primesc bomboane, dulciuri sau mere, ei fac o farsă proprietarului casei. Același obicei există și în Statele Unite unde întrebarea este Trick or Treat? În America, de Halloween se vând de două ori mai multe dulciuri de ciocolată decât de Valentine’s Day.

Într-un fel sau altul, toată lumea se bucura de sărbatoare. Pe vremuri, în timpul festivităților, săracii cerșeau mâncare și primeau de la oameni o plăcintă numită ”prăjitură de suflet”. În schimbul ei, sărmanii trebuiau să se roage pentru sufletele celor care nu mai făceau parte din acea familie. Acesta era un schimb prin care fiecare  trăia un sentiment de mulțumire.

De fat, imigranții irlandezi sunt cei care au răspândit sărbătoarea în secolul al XIX-lea și în America, iar această sărbătoare de origine celtică a fost preluată de numeroase popoare occidentale. Simbolul acestei sărbători este dovleacul cioplit (napul sau bostanul) care reprezintă Lanterna lui Jack. Legenda spune că un om, Stingy Jack, a luat masa cu diavolul, iar la final l-a convins să se transforme într-o monedă pentru a plăti. Jack, punându-l lângă o cruciuliță, l-a împiedicat să-și reia forma. A fost eliberat cu condiția să nu-i ia sufletul la moarte. În următorul an, Jack l-a păcălit să se urce într-un copac după fructe, după care, a sculptat o cruce pe trunchi și diavolul a rămas acolo. Pentru a-l elibera, diavolul trebuia să-l lase în pace timp de 10 ani. Între timp, Jack a murit și Dumnezeu nu i-a permis să intre în Rai. Și cum, în urma promisiunii făcute de Diavol, nici în Iad nu mai putea intra, a rămas rătăcind pe Pământ. Înainte de a pleca de la Porțile Iadului, Jack a spus că are nevoie de o lumină, așa că a primit de la Stăpânul Infernului un tăciune aprins pe care Jack l-a pus într-o gulie ce o purta cu el veșnic. De atunci, acesta își caută neîncetat un loc de odihnă printre noi.

Scopul oamenilor în această zicerul se deschide este de a fi cât mai înspăimântători în costumații lugubre. Sting luminile caselor ca să nu fie atrăgătoare pentru spirite, ies să colinde străzile și fac focuri în aer liber. Echivalentul acestei sărbători ar fi la noi reprezentat de Noaptea Sfântului Andrei, se alungă strigoii, se ”citește viitorul”, iar la miezul nopții ”cerurile se deschid” și strigoii umblă nestingheriți printre noi.

Halloween-ul este o sărbătoare cu mult fast, așteptată de mulți și pregătită amănunțit. Vălul cade și totul este posibil. Ne învăluim în mister și dăm frâu liber imaginației.

Elena Golăi


Publicat

în

,

de către