Mănăstirea Sinaia – Catedrala Carpaţilor

Mănăstirea Sinaia este un așezământ creștin-ortodox din orașul Sinaia, județul Prahova. Monumentul este supranumit „Catedrala Carpaților”, deoarece este situat într-un cadru natural de o frumusețe ireală și reprezintă identitatea din punct de vedere istoric a orașului, fiind prima construcție pe acest teritoriu.

Biserica nouă a Mănăstirii Sinaia (1842-1846) (Foto Marcin Szala, Wikipedia)
Biserica nouă a Mănăstirii Sinaia (1842-1846) (Foto Marcin Szala, Wikipedia)

Așezată la poalele masivului Bucegi, către capătul de apus al tăpșanului neted dintre Valea Peleșului și Valea Rea, a fost construită între anii 1690-1695, de către spătarul Mihail Cantacuzino. Se admite  că înainte de ridicarea acestui edificiu, acum 300 de ani, pe aceste locuri se întindeau impresionante păduri de brazi. Datorită pustietății locului și accesibilității reduse în împrejurimi, vieții monahale îi era asigurată liniștea necesară rugăciunii.

Legenda ce ține de construirea Mănăstirii Sinaia este oferită de  către  Protosinghelul Doroftei Bertescu în „Tradiția de știință” (1891). Aceasta relatează o întâmplare din viața paraclisierului de la Schitul Sfântul Nicolae, care în urma rugăciunilor de rânduială, fusese martor unei minuni.

Prin împărtășirea uimirii și încântării sale, a fost îndrumat să meargă la Schitul Lespezi să mărturisească starețului de acolo vedenia sa. Relatarea fiind considerată un dar de la Dumnezeu, a ajuns până la Marele Spătar Mihail Cantacuzino, care avea deja intenția de a construi o mănăstire undeva prin munții Tării Românești.

 

Biserica veche a Mănăstirii Sinaia (sursa: aici)
Biserica veche a Mănăstirii Sinaia (sursa: aici)

Numele Mănăstirii este dat, bineînțeles de întemeietorul acesteia – Spătarul Cantacuzino și drept mărturie stă actul de fondațiune : „Am zidit din temelie și am înălțat un schițișor, numindu-se Sinaia, după asemănarea Sinaiei cei mari și după-cum arată și Patriarchul Țarigradului Gavriil (1702), pe care Sinaia au numit-o bine făcând, îndemnându-se de multă dragoste și cucernicie ce avea către sfântul și de Dumnezeu umblatul muntele Sinaiei”.

 

Biserica veche a Mănăstirii Sinaia (sursa: aici)
Biserica veche a Mănăstirii Sinaia – interior (sursa: aici)

 

Regele Carol I a asigurat bisericii mari a Mănăstirii Sinaia energie electrică, fiind prima biserică și mănăstire ortodoxă din România care a fost electrificată. Ca urmare a acestei acțiuni  de modernizare, familia regală a locuit în timpul vacanțelor la Sinaia pentru o durată de 11 ani, începând cu anul 1872. La sărbătorirea celor două secole de la  fondarea mănăstirii, s-a amenajat în incinta ansamblului arhitectural  un muzeu religios, care  a reușit să aibă o activitate neîntreruptă până în prezent.

Muzeul de la Mănăstirea Sinaia este considerat primul muzeu cu caracter religios din România. Acesta găzduiește numeroase obiecte prețioase de cult, printre care se află și prima Biblie tradusă și tipărită în română la București 1688, cu sprijinul domnitorului Șerban Cantacuzino. Putem admira, de asemenea, o impresionantă și valoroasă colecție de icoane.

Pentru numeroșii pelerinii și simplii vizitatori, care vin să viziteze Perla Carpaților, stațiunea montană Sinaia dispune de trei obiective turistice, asupra cărora se merită întreaga atenție: Munții Bucegi, Castelul Peleș și Mănăstirea Ortodoxă Sinaia.

Pentru cei care poartă un interes deosebit pentru arta religioasă, pot fi interesați de faptul că la această mănăstire  pot găsi cinci tipuri diferite de cruci:

  • Crucea lui Ștefan cel Mare(care se găsește pe cupola vechii biserici),
  • Crucea grecească (cu brațe egale și care se găsește deasupra intrării în biserica mare),
  • Crucea latină (cu brațe inegale pe turnurile pronaosului marii biserici),
  • Crucea slavă (de inspirație barocă, cu mai multe brațe orizontale, pe cupola centrală a marii biserici).

O altă reprezentație unică este și soarele înscris într-o cruce latină pe turnul clopotniței.

Evident, Mănăstirea Sinaia este inclusă în Lista monumentelor istorice din România.

Cristina Croitoru


Publicat

în

, , ,

de către