Cheile Bicazului și Lacul Roșu – popas pentru trup și minte

romania-lacul-rosu-Lacul Roșu, cunoscut și sub numele de Lacul Ghilcoș este situat la poalele Muntelui Hășmașul Mare în apropierea Cheilor Bicazului, în județul Harghita. Lacul de baraj natural s-a format în anul 1837, la o altitudine de 983 de m, în prezent  întinzându-se pe o zonă de aproximativ 2.830 m, într-o depresiune cu un climat subalpin.

Comparativ cu alte forme de relief de pe teritoriul țării noastre, Lacul Roșu este o formație tânără, cu toate acestea, însă, durata de formare, dar și condițiile au fost lung discutate.

Înainte de formare, zona era neexploatată economic din cauza inaccesibilității. Științific, este susținut faptul că Lacul Roșu s-a format în urma alunecărilor de teren, provocate de cutremurul din 1838. Un alt an discutat ca fiind un posibil început al nașterii lacului este 1837, susținându-se faptul că acesta a s-a creat ca urmare a manifestării unor fenomene meteorologice violente (furtuni, ploi etc.). În urma închiderii văii prin deplasarea unei mase argiloase, pădurea de brazi existentă în acea zonă a fost acoperită cu o crustă de brazi, barajul natural erozându-se și ajungând la forma actuală.

Legenda ce s-a transmis prin viu grai de la o generație la alta susține că în locul unde se află astăzi lacul a existat un sat, care a fost pur și simplu radiat de alunecările de teren. Tot legenda spune că apa adunată în locul satului a avut o culoare roșiatică tocmai de la sângele sătenilor și a animalelor lor, care au fost nimiciți de puterea pământului. Numele lacului format a fost cel de Lacul Ucigaș. Abia începând cu 1936 este denumit oficial Lacul Roșu.

Mirajul oferit în ansamblu de împrejurimile lacului este cunoscut ca un bun remediu împotriva extenuării fizice dar și pentru stări de insomnii sau oboseli psihice. Oameni de pretutindeni poposesc aici în fiec are an pentru a se putea bucura de splendoarea naturii, văzând zona Lacului Roșu ca pe o portiță de evadare din plictis.  Temperatura medie anuală este de 8 °C, valea fiind săracă în manifestarea vânturilor, dar cu un aer curat ce conferă o revigorare fizică , dar și psihică.

În josul văii, încep Cheile Bicazului, chei care fac legătura între Moldova și Țara Românească.Se întind pe un perimetru larg de 8 km, pornind de la Lacul Roșu și continuând până la satul Bicazul Ardelean. Cheile Bicazului s-au format în urma erodării stâncilor de apele repezi ale Bicazului. Traseul din Cheile Bicazului este serpentinos, dar tocmai acest traseu șerpuit trezesc curiozitatea vizitatorilor. Pereții calcaroși ai stânclor ascund peșteri și avene, printre cele mai cunoscute fiind Peștera Neagră, Peștera Cascada, Licas, Avenul cu trei intrări.

Alături de Lacul Roșu, Cheile Bicazului reprezintă un puternic potențial turistic datorită peisajului care îmbie turiștii.

Mihaela – Ștefania Puțeanu


Publicat

în

de către