John von Neumann – unul dintre cei mai importanți matematicieni ai secolului XX

John von Neumanvnc01n (numele original János Neumann) (28 decembrie 1903, Budapesta, Ungaria – 8 februarie 1957, Washington, DC, SUA), a fost un matematician american evreu cu origini austro-ungare, care este cunoscut drept un pionier al aplicării teoriei operatorului de mecanică cuantică, în dezvoltarea de analiză funcțională. Neumann a adus importante contribuții în fizica cuantică, analiza funcțională, teoria mulțimilor, topologie, economie, informatică, analiza numerică, hidrodinamica exploziilor, statistică și în multe alte domenii ale matematicii, fiind unul din cei mai importanți matematicieni din istorie.

Tatăl său, Miksa Neumann (Max Neumann), un bancher evreu, iar mama sa, născută Margit Kann (Margaret Kann), care provine dintr-o familie care a prosperat în vânzarea de echipamente agricole, au fructificat intelectul lui John von Neumann încă din copilărie, acesta ajungând, încă de la vârsta de 6 ani, să efectueze mintal împărţiri cu numere de 8 cifre, iar la 8 ani să înveţe analiza matematică.


Deşi pornise pe drumul matematicii, a ajuns în anul 1921 să studieze chimia la Universitatea din Berlin, obţinând în 1925 licenţa în chimie la Zürich, iar în 1926 doctoratul în matematică. În anul 1927 a început să lucreze la Universitatea din Berlin, după care în anul 1932 se mută în Statele Unite pentru a lucra la Institutul de Studii Avansate de la Princeton.

În anul 1928, Neumann a publicat primul articol în domeniul Teoriei Jocurilor, care astăzi reprezintă un domeniu despre care se publică zilnic sute de pagini și în care lucrează mii de economiști. În 1937, publică A Model of General Economic Equilibrium, în care pune în relație nivelul dobânzii cu creșterea economică, formând o bază pentru dezvoltările „creșterii optime”. Despre această lucrare E. Roy Weintraub a spus, în 1983, că ar fi „cel mai important articol despre economia matematică ce a fost scris vreodată”.

Von Neumann, pionier al teoriei jocului, împreună cu Alan Turing și Claude Shannon, a fost unul dintre inventatorii conceptuali al calculatorului cu program digital de stocare. În 1944, în colaborare cu Oskar Morgenstern, publică Theory of Games and Economic Behavior, care a stat la baza axiomelor lui Kenneth Arrow și Gerard Debreu despre teoria utilității în problemele echilibrului general. Tot în 1944, alături de John William Mauchly şi Presper Ekert, a creat un calculator şi integrator electronic (ENIAC), o maşină uriaşă şi greoaie ce ocupa o suprafaţă de 168 de mp care funcţiona de zeci de ori mai rapid decât calculatoarele mecanice anterioare.

John von Neumann, împreună cu Teller și Stanislaw Ulam, în proiectul Manhattan (proiectul de dezvoltare a primei arme nucleare – bomba atomică, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial de către Statele Unite ale Americii, Regatul Unit și Canada), a elaborat etape cheie în fizica nucleară implicate în reacțiile termonucleare și bomba cu hidrogen.

Neumann a participat și dirijat producția și punerea la punct a primelor calculatoare care pot rezolva probleme matematice și a avut un rol important în creionarea Războiului Rece ca și cercetător indrumător al Consiliului de Securitate al Statelor Unite.

În 1956 a fost diagnosticat cu cancer osos, se retrage din viaţa publică şi îşi opreşte toate proiectele şi cercetările, convertindu-se la catolicism, deşi s-a născut evreu şi a fost toată viaţa agnostic. John von Neumann a murit în anul 1957 la Centrul Medical Walter Reed Army în Washington, DC și a fost înmormântat la Cimitirul Princeton în Princeton, Mercer County, New Jersey.

John Von Neumann a primit două premii prezidențiale, Medalia de Merit în 1947 și Medalia pentru Libertate în 1956. Tot în 1956 a primit și Premiul Comemorativ Albert Einstein și Premiul Enrico Fermi.

Daniela Anei


Publicat

în

de către