Jean Piaget – de la biologie la sociologie

indexJean Piaget (1896-1980) a identificat stadii de dezvoltare mintală, numite Schema, și a stabilit domeniul teoriei cognitive și psihologia dezvoltării, însă a fost un biolog care a studiat mai intâi moluștele (publicând 20 de lucrări până la vârsta de 21 de ani).

Jean Piaget s-a născut în Neuchâtel (Elveția) pe 9 august, 1896, fiind cel mai mare copil al lui Arthur Piaget, professor de literature medieval și al Rebeccăi Jackson.

La vârsta de 11 ani, în timp ce era elev la liceul Neuchâtel Latin, Jean Piaget a scris o lucrare despre vrăbiile albinoase, lucrare care este considerată începutul carierei sale științifice strălucite.


După absolvirea liceului, Jean Piaget a studiat științele naturale la Universitatea din Neuchatel, unde a obținut titlul de doctor.
În perioada următoare, după ce a petrecut un semestru la Universitatea din Zürich, Jean Piaget dezvoltând un interes mare pentru psihanaliză, s-a mutat în Franța, unde și-a petrecut un an lucrând la Ecole de la rue de la Grange-aux-Belles, instituție înființată de Alfred Binet, standardizând testul de inteligență Burt și făcând primele studii experimentale ale minții în creștere.

În perioada următoare Jean Piaget a fost profesor pe mai multe discipline: psihologie și sociologie la Neuchâtel între anii 1925-1929, istoria gândirii științifice la Geneva între anii 1929-1939, psihologie și sociologie la Lausanne 1938-1951, sociologie la Geneva 1939-1952, Biroul Internațional de Educație 1929-1967, apoi psihologie genetică și experimentală din 1940 până în 1971.

Din anul 1955, Jean Piaget a creat și condus Centrul International pentru epistemologie genetică, până la moarte sa din anul 1980.
De-a lungul carierei sale în psihologia copilului Jean Piaget a identificat patru etape de dezvoltare mentala, numite Schema, acesta afirmând faptul că „toți copiii se nasc cu o structură mentală foarte extinsă (moștenită genetic și dezvoltată) pe care se bazează învățarea și cunoașterea ulterioară”.

Jean Piaget este responsabil pentru dezvoltarea noilor domenii de studiu științific, cum ar fi teoria cognitivă și psihologia dezvoltării.
Jean Piaget a primit, pentru munca depusă în domeniul dezvoltării mintale, Premiul Erasmus în anul 1972 și Premiul Balzan în anul 1978.

Daniela Anei


Publicat

în

de către