50 ani de industrie farmaceutică în UE

medications-342462_640
Sursa: http://m2farma.com/blog/ author/m2farma/page/2/

Drepturile omului au devenit baza tuturor acțiunilor politice și culturale atât pe plan național, cât și internațional. De-a lungul vremii, s-au impus norme în vederea eliminării abuzurilor juridice, sociale, economice, etnice etc. S-a încercat înlăturarea factorilor de risc major asupra vieții populației.

Industria farmaceutică a cunoscut un real progres în ultima jumătate de veac. În 1965 a fost introdus primul set de legi privind stabilirea unor norme în delegarea și repartizarea medicamentelor de uz uman. De la an la an, industria farmaceutică a fost monitorizată de organele specializate în vederea înlăturării pericolului care poate apărea prin infiltrarea unor medicamente nocive omului.

Anul 2015 reprezintă aniversarea a 50 de ani de când a fost adoptată prima lege de reglementare a fabricării și distribuirii medicamentelor. Pe 28 septembrie va fi organizată la Bruxelles conferința „50 years of EU pharma legislation: achievements and future perspectives” („50 ani de legislație farmaceutică europeană: realizări și perspective de viitor”). Această conferință are rolul de a marca eforturile autorităților în crearea unui cadru legal de distribuire a medicamentelor. Vor fi trecute în revistă acțiunile legislative demarate până în prezent și se vor discuta propuneri în vederea găsirii unor noi soluții pe termen lung pentru a proteja consumatorii. În cadrul programului conferinței există două discuții panel ce vor încerca să răspundă la întrebări de mare importanță în zilele noastre, precum:

  • Patients want early access, society wants safe medicines: Does one exclude the other?
  • Is the regulator risk avert? Have we gone too far?
  • Can pharmacovigilance and observational studies replace clinical trials?
  • Are affordable medicines and high safety standards compatible?
  • Trust and transparency?
  • Can regulators be gatekeepers and partners at the same time?
  • Is legislation shaping business or is business shaping legislation?

Dacă în urmă cu un secol medicamentele erau o raritate, iar oamenii mureau din cauza unor afecțiuni banale, astăzi industria farmaceutică a căpătat o valoare esențială în societate, fără de care populația s-ar afla într-o situație critică. Totuși pe lângă rolul benefic pe care îl are asupra umanității, odată cu medicamentele pătrunse pe piață, există riscul ca unele dintre ele să aibă un efect nociv asupra sănătății omului. Astfel, organizațiile internaționale au elaborat o set de legi care controleze companiile farmaceutice și să protejeze consumatorii de eventuale pericole.

Mihaela -Ștefania Puțeanu


Posted

in

by