Grigore Constantin Moisil – savantul plin de umor

Grigore-MoisilGrigore Constantin Moisil (n. 10 ianuarie 1906, Tulcea – d. 21 mai 1973, Ottawa, Canada) a fost un savant român de renume mondial, matematician și profesor la Facultatea de Matematică, Universitatea din București și este recunoscut ca și deschizător de drumuri cu contribuții inovatoare în domeniul informaticii și matematicii datorită invenției de circuite electronice tristabile.

Grigore Constantin Moisil se trage dintr-o familie în care educația era pe primul plan: străbunicul său, Grigore Moisil (1814-1891), a fost paroh la Năsăud și vicar episcopal greco-catolic pentru ținutul Rodnei și unul din întemeietorii primului liceu românesc din Năsăud în anul 1863; tatăl său, Constantin Moisil (1867-1958), a fost profesor de istorie, arheolog, numismat, directorul Cabinetului Numismatic al Academiei și membru al acestei Academii; iar mama sa, Elena (1863-1949) a fost institutoare la Tulcea, apoi directoarea școlii „Maidanul Dulapului”, azi „Enăchiță Văcărescu” din București. Atât Grigore Constantin Moisil, cât și sora sa, Florica Moisil care a fost mama profesoarei Zoe Petre, decan al Facultății de Istorie a Universității din București și fratele său George C. Moisil (1917-1989) care a fost profesor la Catedra de fizică a Institutului/Universitații Politehnic(e) București, au avut parte de o educație aleasă încă din primii ani de viață.


Între anii 1916-1922 Grigore Constantin Moisil a urmat cursurile școlii primare la București, iar studiile liceale la Vaslui și București (liceul Spiru Haret), după care, în anul 1924 a devenit student la Politehnică, secția Construcții, dar și student la Facultatea de Matematică, Universitatea din București. unde îi are ca profesori pe Dimitrie Pompeiu, mentorul său, Gheorghe Țițeica, Traian Lalescu, Anton Davidoglu. Dragostea sa pentru matematică își spune cuvântul și în anul 1929 părăsește Politehnica, deși era student în anul IV.

Tot în anul 1929, Grigore Constantin Moisil își susține teza de doctorat Mecanica analitică a sistemelor continue, având ca membri în comisie pe Gheorghe Țițeica, Dimitrie Pompeiu și pe Anton Davidoglu, în care studiază o problemă de mecanică folosind analiza funcţională.

În 1930 Grigore Constantin Moisil pleacă la Paris, să studieze la Sorbona cu mari matematicieni care îl văd ca pe un promotor al ideilor în matematică, iar în anul 1931, reîntors în țară, își susține examenul de docență, cu lucrarea Sur une classe de systemes d’equations aux derivees partielles de la Physique mathematique (în care se referea la derivata areolară introdusă de Pompeiu) și este numit conferențiar la Facultatea de Matematică din Iași unde avea să rămână timp de 10 ani.

Sub influența tratatului lui Van der Waerden, Grigore Constantin Moisil ține primul curs de algebră modernă și publică lucrări în domeniile mecanicii, analizei matematice, geometriei, algebrei și logicii matematice, ajutând la realizarea primelor calculatoare românești. A avut contribuții remarcabile și la dezvoltarea informaticii și la formarea primelor generații de informaticieni.

Grigore Constantin Moisil a fost membru al Academiei Române, al Academiei din Bologna și al Institutului Internațional de Filosofie, iar începând cu 21 decembrie 1935 a fost membru corespondent al Academiei de Științe din România și membru titular începând cu 3 iunie 1941.
Din anul 1946 a fost numit ambasador al României la Ankara și a primit Premiul de Stat al Republicii Populare Române prin decret al Consiliului de Stat primind titlul de ”Om de știință emerit” în anul 1964.

În anul 1969 Grigore Constantin Moisil s-a luptat, ca Centrul de Calcul al Universității din București, să primească un calculator american IBM 360/30 care costa, la acea vreme, aproximativ 500.000 $ cu ajutorul căruia au fost instruite multe generații de studenți.

Grigore Constantin Moisil s-a stins din viaţă la 21 mai 1973, la Ottawa, în Canada, în timp ce lua parte la niște conferințe și, deși era cunoscut pentru realizările sale din domeniul matematicii și informaticii, a lăsat în urma sa și mult umor și ironie acidă care se regăsesc în emisiunile pe care le prezenta sau în cărțile scrise despre el.

În anul 1996 Grigore Constantin Moisil a fost primul român care a primit Computer Pioneer Award of IEEE Computer Society (post-mortem) deoarece a avut contribuții importante la introducerea și dezvoltarea informaticii în România.

În anul 2006, cu prilejul aniversării a 100 de ani de la nașterea sa, au fost prevăzute multe acțiui și manifestări pentru a omagia memoria marelui matematician.

Daniela Anei


Posted

in

by