E-urile și alimentația

54b4716a3dc0cd733b26e61ebb10e28e_XLDupă mai bine de două decenii, în care România a activat ca stat democratic, se poate vorbi despre multidimensionalitatea democrației. Odată cu acomodarea societății la noua viziune, au pătruns în sistem factorii de risc care însoțesc privilegiile populației. Dacă în perioada comunistă consumul alimentar era raționalizat, iar alimentele erau un lux pe mesele cetățenilor, astăzi libertatea comercială conferă consumatorilor o gamă diversificată de produse care îmbie simțul olfactiv și cel vizual. Dar, ce se află cu adevărat în spatele acestor alimente ademenitoare, atât din punct de vedere al valabilității cât și al aspectului și gustului?

Nutriționiștii atrag atenția asupra nocivității din umbra raioanelor supraîncărcate. Fie că vorbim despre dulciuri, mezeluri, produse de panificație, legume sau fructe conservate, toate conțin substanțe chimice, așa numitele E-uri, care au rolul de a conserva și a oferi alimentelor o textură și un gust deosebit. Din cauza faptului că producătorii nu țin cont de cantitatea de aditivi folosiți în prepararea alimentelor, utilizarea anumitor substanțe a fost interzisă prin lege. La o simplă privire a conținutului unui produs alimentar vom putea regăsi denumiri precum E 621 (glutamat de sodiu), E320 (acid benzoic), E352 (nitrat de potasiu) și lista continuă. Aceste substanțe, odată intrate în corp, reprezintă un risc major în degradarea sănătății. De la simple indigestii sau gastrite, pot provoca boli fatale, ulcer, cancer și pot deteriora sistemul imunitar. Totodată, specialiștii susțin că aceste substanțe provoacă dependență, tocmai din dorința comercială de a avea o rată de cumpărare cât mai mare a produselor.

Pe de altă parte, alimentele pentru a putea fi păstrate în condiții igienice corespunzătoare și pentru o lungă perioadă de timp au nevoie de un surplus de aditivi. Comercianții susțin că E-urile oferă alimentelor un aspect apetisant și ajută la o publicitate eficientă și la un consum ridicat; ce e frumos și cumpărătorilor le place. În schimb, specialiștii susțin că pot fi conservate și fără utilizarea substanțelor chimice. Există așa numitele mucegaiuri naturale care pot fi folosite în locul E-urilor și nu afectează sănătatea umană.

În urma unor statistici elaborate de organizațiile internaționale pentru drepturile consumatorului, s-a constatat că substanțele artificiale din alimentație se clasează pe locul patru în ierarhia factorilor de mortalitate, după droguri, medicamente și accidente de circulație.

Alimentele ce conțin substanțe artificiale au rolul de a crea o gamă largă de alimente sau sănătatea consumatorului este neglijată în favoarea intereselor personale? Contează calitatea sau cantitatea produselor puse spre vânzare?

Mihaela – Ștefania Puțeanu


Publicat

în

,

de către