Cetatea Codlea – sfetnicul secolelor demult apuse

Pentru a se simți în siguranță, a-și evidenția potențialul și identitatea de neam, secole la rând, strămoșii noștri au clădit cu propriile mâini ziduri înalte care să le străjuiască țara sau orașul. Cioplind și înveșnicind  în piatra zidurilor, istoria seculară a neamului.

Și pe meleaguri Codlei s-au ridicat zidurile unei mărețe cetăți, loc de popas pentru Mihai Viteazu și armata sa în octombrie 1599. Zidurile în ruine ale Cetății Negre construite în sec. al XIII-lea (1211-1225) se găsesc și astăzi pe Măgura Codlei.

 

cetatea-codlea-1
Cetatea Codlea (sursa aici)

 

Cele mai vechi urme omeneşti de pe teritoriul municipiului Codlei de astăzi provin din epoca Bronzului Târziu şi aparţin culturii Schneckenberg, numită astfel după Dealul Melcilor din Braşov.

Istoria acestei așezări începe între ani 1211-1225, când în Ţara Bârsei se afla Ordinul Cavalerilor Teutoni. Pentru apărarea țării în această perioadă au fost ridicate cinci cetăţi, între acestea şi Cetatea Neagră, construită pe un vârf de deal, de 980 m, aflat la poalele Măgurii Codlei.

 Este o construcţie simplă de piatră, având doar elementele necesare din punct de vedere strategic şi servind doar scopurilor militare. Temeliile cetăţii au fost descoperite ulterior prin săpături efectuate între anii 1921-1923, apoi mai târziu între 1964-1966. Lungimea cetăţii era de 100 m, iar lăţimea oscila datorită adaptării la teren între 12-55 m.

Cetatea se afla la aşa-zisul «Drum al Saşilor», drum care lega Țara Bârsei de Provincia Sibiului. Cetatea este menţionată prima dată în documente în 1265, fiind numită Castro Feketewholum.

Codlea constituia una dintre cele 12 așezări ale sașilor din Țara Bârsei. Inițial exista a fost construită o cetate pe un deal la poalele muntelui Măgura. Aceasta purta numele de Schwarzburg, adică Cetatea Neagră.

Legenda spune că aceasta ar fi fost una dintre cele cinci cetăți ridicate de către teutoni în Țara Bârsei. Un document din 1265o atesta sub numele de Castro Feketewholum, iar în 1377 apare cu numele de Zeiden.

După retragerea teutonilor, cetatea intră sub ocrotirea regelui maghiar. Prinţul moştenitor maghiar, Ştefan se refugiază în 1267 în Cetatea Neagră, din faţa tatălui său, Bela IV. trebuind în cele din urmă să se predea dupa o rezistentă îndelungată.

Însă la invazia tătarilor din 1345, Cetatea Neagră a fost distrusă, iar ruinele cetatii ne-au ramas ca amintire pe un loc liniștit, încântător și civilizat, situat la poalele muntelui Magura.

 În timp, așezarea Codlea a devenit un târg important din cauza situării lui pe drumul care lega Brașovul de Sibiu.

Astăzi, meleagurile Codlei farmecă prin alte câteva edificii, care pur și simplu te teleportează în timp. Unul dintre ele este Biserica fortificată din Codlea, care a fost construită începând cu secolul al XIII-lea, cuprinzând biserica evanghelică și incinta fortificată.

Interiorul cetatii e foarte frumos și liniștitor. Biserica, puțin înalta este înconjurată de verdeață și arbori înalți, și bătrâni. În fața bisericii se află un monument dedicat eroilor primului război mondial.

Cladirea bisericii, poartă semnele transformărilor ce au avut loc de-a lungul secolului al XIII-lea în stil romanic de către populația săsească din Codlea de confesiune romano-catolică în acel timp. Din această perioada s-a pastrat portalul vestic cu capiteluri pictate și pinionul de deasupra lui cu zidărie netencuită.

Dacă drumurile vă duc undeva prin apropierea Brașovului sau dacă sunteți însetați să sorbiți cu nesaț dintr-o cultură cu totul specială, zidurile puternice ale Cetății Codlea, cât și cele ale Bisericii fortificate din Codlea vă așteaptă să vă împărtășească cu drag povestea lor. O poveste pe care o poartă de secole cu sfințenie în mijlocul lor.

Cristina Morari