O bijuterie – Castelul Reginei Maria şi Grădina Botanică

castelO bijuterie care face din Balcic un loc preţios este Castelul Reginei Maria. Datând de pe vremea în care România deţinea Cadrilaterul, acest castel a fost ridicat din dorinţa Reginei de a avea o reşedinţă la malul mării, creîndu-şi aici o oază de linişte cu farmec de vară.

Am vrut şi noi să gustăm din magia acestui loc, şi, păşind înainte cu entuziasm, ne-am trezit învăluite de un aer misterios şi solemn. Intrând, am fost întampinate de flori multicolore şi plante maiestuoase, spre încântarea ochilor ce admirau necontenit. Ne aflam în Grădina Botanică ce încununează castelul, ca o perlă aflată pe inel.

castelul 2

                             DSC_0505

Printre deliciile vizuale se găseşte chiar şi o expoziţie permanentă de cactuşi, ce conferă o notă exotică, impregnată cu un aer ştiinţific.

DSC_0535

Înaintând, se arată treptat castelul, iar privirea se lasă furată de arhitectura misterioasă cu scări întortocheate şi ziduri vechi.

                              DSC_0602

Ni se descoperă locul în puterea lui, îmbinând frumuseţea cu istoria. Şi aşa aflăm că în interior se găseşte câte o casă pentru fiecare dintre cei 6 copii ai Reginei (Prințul Carol al II-lea, Principesa Elisabeta , Principesa Maria, Prințul Nicolae, Principesa Ileana și Prințul Mircea), construită în armonie cu individualitatea lor. O primă oprire am făcut la Săgeata Albastră. Nu, trenul nu circulă prin castel, ci asta e denumirea Vilei Prinţului Nicolae. N-ai cum să n-o remarci, ba-ţi vine să te opreşti de tot, căci te cheamă la ea cu vinuri îmbietoare, special făcute la castel. Denumit pe înţelesul tuturor, Queen’s Winery House, parterul vilei se face remarcat inevitabil. Ba mai mult, la etaj se poate admira galeria de artă „Săgeata Albastră”, unde sunt expuse fotografii din arhiva Reginei Maria, dar şi fotografii contemporane.

                                DSC_0599

De la parfumul vinului la romantism nu mai sunt decât câţiva paşi… la propriu! Templul Apei Nimfeum este un loc de vis în care se oglindesc luna şi stelele. Nicăieri noaptea nu ar putea avea mai mult farmec! Nu e de mirare că acesta era locul în care Regina alesese să găzduiască cele mai importante evenimente, precum zilele de naştere şi onomasticele, oaspeţii săi delectându-se în cel mai ales decor. Încă au mai rămas fresca, felinarele şi banca romană din piatră, păstrând în contemporaneitate aerul regesc al vremurilor apuse.

DSC_0636

La castel au fost construite şi capele. Însă dacă vă imaginaţi că Regina „îşi făcuse biserică acasă”, daţi-mi voie să vă contrazic. Capela Stella Maris era un loc special în care nu se ţineau slujbe, ci în care Regina mergea să se roage. Un loc, de fapt, atât de special, încât dorinţa ei a fost ca inima să-i fie păstrată aici după moarte. Astăzi se găseşte în partea dreaptă a intrării, lângă o coroană din lemn de dafin trimisă drept omagiu din Malta, locul în care Regina şi-a petrecut o parte a copilăriei.

În apropiere am întâlnit un alt loc încărcat de spiritualitate. Cu o legendă magică, acesta este pe placul turiştilor, care se grăbesc să arunce o monedă spre îndeplinirea dorinţelor. Este vorba despre Izvorul Sfânt, care se spune că alungă oboseala şi aduce pace în suflet, având efecte terapeutice. Am poposit şi noi aici şi ne-am limpezit gândurile, încărcându-ne cu pozitivitate. La plecare am putut spune că suntem… zen!

Gabriela Tăbăcaru