Castelul Corvinilor – un bal medieval

IMG_1454Pe cât de entuziast ești atunci când ajungi la destinația dorită, pe atât de îmbufnat ești atunci când trebuie să te întorci acasă. Într-o astfel de stare eram în ultima seară petrecută la Alba Iulia. Momentele artistice la care am asistat, oamenii pe care i-am întâlnit, obiectivele pe care le-am vizitat, toate m-au ademenit între zidurile Cetății Alba Carolina, iar acum, gândul că a două zi de dimineață trebuia să fac cale întoarsă spre casă ducea o luptă acerbă cu încăpățânarea mea de a mai rămâne.

Deși, ore bune am început să frământ în mintea-mi buclucașă diverse planuri pentru a mai rămâne, într-un final am fost nevoită să mă dau bătută. Clar, mâine mă voi întoarce! Dar, cum de obicei se întâmplă să fii salvat de clopoțel din diverse situații, iată că spiritul meu aventurier a fost salvat de un apel telefonic de la mama.

Astfel, aflu că familia mea se afla deja la Alba Iulia și mâine vom merge spre Hunedoara. Întreaga noapte s-a scăldat în entuziasm și bună dispoziție. Dis de dimineață, cam adormită ce-i drept, m-am îmbarcat în mașina părinților și am purces la drum. După o vizită la Mănăstirea Prislop, îmi conving părinții (nu cu prea multe insistențe) să ne abatem puțin din drumul nostru pentru a ajunge la Castelul Corvinilor.

Curiozitatea față de acest castel s-a născut acum ceva timp, când am vizionat lungmetrajul Mihai Vitezul. Scene memorabile au fost filmate în incinta Castelului Corvinilor sau Castelul Huniazilor. Stilul arhitectural, aspectul medieval păstrat cu fidelitate l-au făcut să devină, de-a lungul timpului, castelul râvnit de mulți regizori.

Astfel, aici au fost filmate scene din filme precum François Villon, Vlad Țepeș, Mihai Viteazul, Alexandru Lăpușneanu, David, Regii blestemați, Jacqou le Croquat, Blood Rayne, Biografia lui Martin Luther, Henric al VIII-lea, Săgeata neagră. Totodată, Castelul Corvinilor este locația ideală pentru filmarea anumitor spoturi publicitare.

Povestea Castelului Corvinilor a început în urmă cu 8 veacuri, ca fortificație de piatră. Odată cu secolul al XV-lea, cetatea a început să capete forma impetuoasă din prezent, sub inițiativa lui  Iancu de Hunedoara, cunoscut și sub numele de Ioan Corvin. De-a lungul veacurilor Castelul a suferit numeroase transformări, ajungând astăzi să se numere în topul locațiilor de basm din Europa.

La intrarea în Castel dai cu privirea, în partea din stânga, de temnița unde, odinioară, erau torturați prizonierii. Pășesc prin celule, iar uneltele de schingiuire și melodia lugubră de pe fundal îmi dau fiori reci. Încerc să ies cât mai repede din atmosfera stranie care mă înconjoară. Tiptil, tiptil ies din spațiul de carceră și mă trezesc în curtea interioară, de unde se poate observa  arhitectura gotică a pereților – Castelul în toată splendoarea.

Dacă la început am fost înfricoșată de imaginile sumbre ale temniței, iată că acum pășesc în Camera de Aur, proiectată ca și dormitor pentru regele Matia Corvin. Un pat cu baldachin, diverse obiecte ce datează din secolul al XVI-lea și îmbrăcămintea nobilă ce decorează trei manechine te transpun în atmosfera medievală de odinioară.

Referindu-mă strict la sexul frumos, nu mă înșel când spun că fiecare dintre noi, a visat în copilărie să devină o prințesă: ,,Ce vrei să te faci când o să fii mare?” ,,O prințesă”.  Iată că visul de odinioară se îmbracă în mantia realității, acum, în timp ce vizitez interiorul castelului. Saloanele grandioase, arhitectura, scările care mă conduc în turnurile castelului (de unde se poate admira peisajul pitoresc în toată splendoarea lui) crează o atmosferă de ceremonie.

În curtea interioară se află o fântână despre care, legenda spune că a fost săpată de doi prizonieri turci, timp de 15 ani. Li s-a promis că după ce vor finaliza săpăturile vor deveni liberi, însă de îndată ce ei și-au îndeplinit sarcina, au fost uciși.

Mi-a atras atenția că în erau numeroase standuri cu suveniruri amenajate în salile castelului, dar mi-ar fi plăcut să găsesc mai multe exponate în castel.

Castelul Corvinilor din Hunedoara își merită un loc onorabil în lista monumentelor istorice şi trebuie să-l vedeţi neapărat!

Mihaela-Ştefania Puţeanu