Arheologia – o știință indispensabilă identității de neam

IMG_2279,,Istoria se face cu documente scrise, fără îndoială, când ele există. Dar ea se face, ea trebuie să se facă fără documente scrise dacă acestea lipsesc. Cu tot ceea ce ingeniozitatea istoricului îi permite să se folosească… cu tot ceea ce, aparținând omului, servește omului, exprimă omul, înseamnă prezența, activitatea, gusturile și modul de a fi al omului.”, susținea Lucien Febvre, cuvinte folsite și în debutul cărții Așezare medievală timpurie de la Ștefan cel Mare – Gutinaș, județul Bacău, scrisă de istoricul Ioan Mitrea.

Cartea, care a avut lansarea vineri, 13 noiembrie 2015 la Muzeul de Istorie din Onești, elucidează o filă nedescifrată până acum din trecutul național. Lucrarea are în vedere o perioadă tulbure a migrațiilor din secolul al VIII-lea din zona Est-Carpatică. Săpăturile arheologice, care stau la temelia redactării acestei cărți, au început în anul 1971, iar de-a lungul deceniilor au fost descoperite locuințe și obiecte, care au pus în evidență gradul de dezvoltare și ocupația populației.

În lipsa unor documente istorice întipărite prin scris, s-a încercat de-a lungul timpului, până în prezent, elucidarea unor aspecte ale trecutului unei națiuni prin investigațiile arheologice. Descoperirile arheologice contribuie la crearea unor, ce compun macroistoria. Este o știință fascinantă, în care fragmentele descoperite reconstituie mozaicul vieții materiale, dar și al vieții spirituale de odinioară.

Ioan_Mitrea_Carte_Arheologie_3_Onesti
Prof. dr. Ioan Mitrea explicând elevilor oneșteni importanța arheologiei

Ioan Mitrea este cunoscut datorită prestigioasei cariere pe care a desfășurat-o atât ca profesor, cât și ca director al Institutului de Arheologie. Fondator al Asociației Iulian Antonescu din Bacău, Ioan Mitrea și-a asumat o obligație morală față de înaintași și față de cei ce vor veni să-și închine viața arheologiei. Nu doar că a contribuit la numeroase săpături din regiunea Tutovei, dar a fost și rămâne un motor, care printr-o temeinică muncă și o tenacitate deosebită a reușit să facă lumină în istoria neștiută.

Într-o discuție avută acum ceva timp cu domnia sa, afirma că aprecierea de care se bucură în prezent și întreaga sa carieră se datorează mentorilor, care l-au ghidat încă din studenție. Și revenim la vechea discuție despre rolul covârșitor al profesorului în cariera și formarea unui tânăr.

,,Așezare medievală timpurie de la Ștefan cel Mare – Gutinaș, județul Bacău”  conține 200 de pagini, în care s-au conturat informații aflate în ultimele trei decenii. Cartea este interesantă de citit deoarece elucidează misterul ce a învăluit cea mai importantă așezare de pe valea Trotușului.

Mihaela-Ștefania Puțeanu


Posted

in

by