25 noiembrie – Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeii

abuz-femei-25-noiembrieLa data de 25 noiembrie a fiecărui an este marcată, la nivel internațional, Ziua pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeilor. Evenimentul este unul important, în contextul în care acest fenomen este tot mai des întâlnit în rândul acestui segment de populație și este, pe bună dreptate, o încălcare gravă a drepturilor omului.

Cu referire la această zi, sunt derulate diverse acțiuni de informare cu privire la violența în familie, mai ales cu privire la violența împotriva femeilor și se insistă pe măsurile pe care ar trebui să le luăm toți, împreună, pentru a preveni și a combate această gravă problemă.

Violența împotriva persoanelor de sex feminin a fost o problemă apărută încă din cele mai vechi timpuri, femeia fiind considerată inferioară bărbatului și de multe ori fiind asuprită și discriminată, ceea ce a fost, este și va fi un fapt dăunător pentru societate în genere. Or, în contextul în care se urmărește progresul în mai multe domenii, combaterea HIV/Sida, eradicarea sărăciei și nu în ultimul rând, pacea și securitatea în întreaga lume, e absolut inacceptabil ca femeile să fie victime ale violenței domestice.

În anul 1979 a fost adoptată Convenția ONU pentru Eliminarea tuturor Formelor de Discriminare împotriva Femeilor, care, alături de alte instrumente de apărare, reprezintă dreptul oricărei femei de a trăi o viață fără violență.

Iar în anul 1999, Adunarea Generală ONU a stabilit ziua de 25 noiembrie drept ziua în care toată lumea ar trebui să organizeze activități cu scopul de a trezi populația la conștiința publică, referitor la această problemă.

Din păcate, abuzurile asupra femeilor sunt în continuă creștere, iar datele statistice arată că 35 % dintre femeile din toată lumea au fost victime ale violenței fizice sau sexuale. Mai mult, la nivel global, 1 din 3 femei au fost supuse violenței domestice și s-a constatat că această formă de dezumanizare omoară mai mult femei decât o fac accidentele rutiere.

În concluzie, când vorbim despre ocrotirea familiei, dezvoltarea solidarității în familie, vorbim neapărat și despre combaterea violenței de orice fel. Legile arată că nimeni nu ar trebui să devină victimă sau martor al violenței domestice și că femeile sunt egale bărbaților, iar acesta este un principiu recunoscut în orice tratat UE și în Carta drepturilor fundamentale a UE.

Maria Bocicov


Publicat

în

de către